Cílem Správy KRNAP je i ochrana a záchrana vzácných rostlin. Ve Vrchlabí funguje genetická banka

17. květen 2023 08:15

Záchrana ohrožených rostlin je pro Správu Krkonošského národního parku velmi důležitý úkol. Proto má přímo ve Vrchlabí genetickou banku. Je to pracoviště zaměřené na praktickou záchranu a uchování ohrožených rostlinných druhů rostlin.

Čtěte také

Z počtu přibližně 900 původních druhů a poddruhů je jich kolem 400 zařazeno do některého ze stupňů ohrožení. 26 je jich dokonce nezvěstných nebo zcela vyhubených.

S Lídou Harčarikovou jsme právě vstoupili do zahrady poblíž genetické banky. „Máme tady chráněnou a ohroženou květenu Krkonoš. Jsou tady zastoupeny různé typy stanovišť. Od mokřadů až po vysoké a kamenité holiny.“

Vidíme, že jednotlivé rostliny jsou tu chráněny a to různým pletivem nebo oplocením. „To je především proti kosům, kteří to tady rozhrabávají. Takto byl před lety zlikvidován jeden z endemitů, kuřička krkonošská.

Čtěte také

V tuto chvíli jsme se už přesunuli do skleníku. Je tady spousta květináčů. Na první pohled je zarážející, že jde o klasické, hliněné. „Kytky jsou poměrně náročné a ty hliněné květináče přeci jen lépe dýchají.

Vidíme jedno z už vyklíčených semen endemického druhu. To je zapotřebí teď zasadit. „Vezmeme květináč, dolů dáme drenáž z kousků starých květináčů. Substrát už mám připraven a jinak budeme přepichovat, podobně jako když si přepichujete rajčata nebo salát. Uděláme si dírku, do ní vložíme rostlinku.

Čtěte také

„Pro mne je velice důležitá evidence a jmenovky u všech květináčů, říká s úsměvem Lída Harčariková.

Nyní jsme se z venkovních prostor přesunuli přímo do srdce genetické banky. Okolo je mnoho přístrojů i mrazáky. „Tady máme semínka nastavena, já tomu říkám jaro. Ukazuje to teplotu, tady máme skleničky a už vyčištěná a připravená semínka. Jejich sběr je různý, podle jednotlivých druhů, jak postupně dozrávají, dodává Lída Harčariková.

Sběr semen na Vrchlabsku a v okolí začne zhruba za tři týdny.

Spustit audio

Související