Nové jízdní tarify v hradecké MHD po 8 letech i změna některých podmínek pro výhodnější cestování

18. březen 2024 08:11

Cestující v městské hromadné dopravě v Hradci Králové už skoro tři týdny využívají nové, dražší jízdní tarify. Ceny dopravní podnik zvýšil po osmi letech. Třeba jednotlivá jízdenka placená čipovou městskou nebo bankovní kartou je teď dražší o 11 korun. Spolu se změnou tarifů začala ve vozidlech MHD platit taky nová pravidla pro využívání zvýhodněných cen. 

Čtěte také

Do trolejbusu hradecké městské hromadné dopravy nastupuji na zastávce Na Brně. Městskou kartu nemám, a tak využívám možnost zaplatit jízdenku platební kartou, kterou mám uloženou v mobilu.

Stačí mi jen přiložit telefon ke čtečce a ta mi z bankovního účtu automaticky strhává peníze. Nově má jízdenka za 25 korun placená kartou platnost 60 minut a je neomezeně přestupní. Tahle pravidla platí i pro cestující, kteří k platbě využívají městskou kartu.

„Já MHD moc nejezdím, ale když už, tak využívám městkou kartu. Většinou jezdím na kratší vzdálenosti, takže teď můžu využívat levnější tarif za 14 korun, který je na ty kratší vzdálenosti do 10 minut,“ vysvětluje jeden z cestujících Patrik Šťastný.

Čtěte také

Dříve byl zvýhodněný tarif omezený počtem ujetých zastávek, od 1. března musí cestující, kteří chtějí platit méně, stihnout vystoupit do 10 minut.

„Cestující, který chce využít zvýhodněné jízdné do 10 minut, tak má s městskou kartou dvě možnosti jak postupovat, vysvětluje vedoucí dopravy v královéhradeckém dopravním podniku Jak György. „První možnost je, že při nástupu do vozu na čtečce v nabídce přes volbu jiné jízdenky přímo vybere za 14 korun a kartou zakoupí tento typ jízdenky.

Takový cestující už podle Jana Györgyho při výstupu znovu kartu označovat nemusí a stačí mu pouze včas vystoupit. Druhá možnost je označit městskou kartu při nástupu i při výstupu.

Čtěte také

To ale podle Patrika Šťastného může být někdy komplikované. „Já jsem si všiml, že ten systém reaguje poměrně pomalu, trvá mu to, než kartu načte. A to je podle mě největší problém při vystupování. Protože když je autobus plný lidí a chce jich vystoupit víc najednou, tak musí dlouho čekat, než čtečka zareaguje.

Problémy s včasnou odezvou odbavovacího systému dopravní podnik podle Jana Györgyho aktuálně řeší s dodavatelem a také s bankou. Kdy se situace zlepší, ale zatím jasné není.

Spustit audio

Související