Do vozů MHD v Hradci Králové montuje dopravní podnik stovky terminálů nového odbavovacího systému

24. březen 2023 07:49

V autobusech a trolejbusech hradecké MHD se postupně objeví stovky terminálů nového odbavovacího systému. Elektronické "krabičky", propojené s počítačem, umožní cestujícím jednodušší platby nebo do budoucna také využívání karet IREDO, případně karty Českých drah. Na představení systému se byl podívat i reportér Tomáš Lörincz.

Připadá ti nový systém jednodušší, jak tvrdí dopravní podnik?

Určitě v řadě oblastí pomůže - a to říkám jako někdo, kdo je z pohledu uživatele k novým technologiím asi skeptičtější, než by měl být. Pro samotné cestující bude jednodušší systém především v tom, že zaplatit jízdné bude možné dalšími novými způsoby.

Čtěte také

Ve všech vozech MHD bude možné platit bezhotovostně, a to nejen platební kartou, ale i mobilním telefonem, chytrými hodinkami a podobně. Už jsme říkali, že do budoucna se chystá i možnost využít karet IREDO nebo karty Českých drah, to ale ještě fungovat nebude.

Ovšem to, že do autobusu už můžeme bez drobných nebo bez městské karty a jen s kartou platební nebo elektronikou, se kterou je platební karta propojena, to by fungovat už mělo. A jednodušší to bude i pokud jde o orientaci ve spojích. Na celkem 19 zastávkách se objeví informační tabule, které budou online propojené s jednotlivými vozy a budou informovat třeba o zpoždění nebo přesném příjezdu.

Jak to bude s případnými předplacenými jízdenkami?

Hradecký Dopravní podnik montuje do vozů MHD nový odbavovací systém Hradecký Dopravní podnik montuje do vozů MHD nový odbavovací systém

I na ně bude stačit platební karta, mobil nebo hodinky. Bude potřeba se zaregistrovat v sídle Dopravního podniku, systém pak propojí vaší platební kartu s fotografií a při kontrole revizorovi jen ukážete právě kartu, kterou používáte běžně například na nákupy nebo pro výběry z bankomatu.

Revizoři budou vybaveni také novou technologií, čtečka karet jim umožní ověřit jednak tarif, který máte předplacený, tak i vaší identitu. Autobusem nebo trolejbusem se tak svezete i tehdy, když nebudete mít nic jiného, než aspoň trochu nabitý mobil. Ještě dodejme, že je potřeba smartphone, tedy chytrý telefon, na starý tlačítkový to fungovat nebude.

Takže papírové jízdenky jsou definitivně minulostí?

Zatím ne, podle ředitele Dopravního podniku Zdeňka Abrahama je o ně pořád docela velký zájem a testovací provoz nového odbavovacího systému ukáže, jestli se bez nich lidé obejdou či nikoliv.

Čtěte také

Testování se v podstatě bude rovnat ostrému provozu, dopravní podnik si jen bude shromažďovat a vyhodnocovat data - tedy jaké platební metody lidé využívají nejvíc, bez jakých by to naopak mohlo fungovat a jak tedy do budoucna vlastně celý systém nastavit.

S tím souvisí i dvě věci, které jsou už teď jasné: pro zbytek letošního roku by se nemělo v hradecké MHD měnit jízdné a dobíjení městských karet bude postupně možné už jen v e-shopu, tedy na internetu. Zastaralé dobíjecí automaty bude hradecký dopravní podnik postupně rušit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související