Příjemný hlas v královéhradeckých vozech MHD patří Haně Kubíkové

2. prosinec 2022 10:30

Hlas, který uvádí v autobusech, elektrobusech a trolejbusech aktuálně zastávky MHD v krajském městě, patří Haně Kubíkové, bývalé zaměstnankyni Českého rozhlasu Hradec Králové.

K této práci se dostala úplnou náhodou, když dopravní podnik požádal v roce 2006 Český rozhlas o načtení jednotlivých zastávek. A protože byla jako bývalá hlasatelka k dispozici, načetla texty a od května toho roku už provázela svým hlasem cestující ve vozech.

„Natočili jsme to, jak se říká, z jedné vody načisto.“
Hana Kubíková, rozhlasačka

Protože už měla zkušenosti z načítání reklam a hudebních pořadů, žádnou speciální přípravu nepotřebovala. „Prostě jsme to natočili, jak se říká, z jedné vody načisto,“ vzpomínala později Hana Kubíková. Její spolupráce s dopravním podnikem tak pokračuje do současnosti. Pokud je potřeba některé zastávky přejmenovat nebo vznikne zastávka nová, není problém ji dotočit.

 

A jak to bylo s hlášením před rokem 2006? Od roku 1996 do podzimu roku 2005 se ve vozech ozývala také žena, a to Dagmar Hazdrová, legendární hlasatelka Československého a Českého rozhlasu, která v roce 1968 během invaze vojsk Varšavské smlouvy vysílala nepřetržitě 52 hodin. Paní Hazdrová žila v Hradci Králové a ve zdejším rozhlase začínala a má stále k našemu městu velmi vřelý vztah. Nyní bydlí v Praze.  

 

Dagmar Hazdrová byla a je dlouholetým hlasem autobusů a tramvají pražské MHD. Provozní hlášení a názvy zastávek pro Prahu nahrává už bezmála 30 let, naplno od roku 1996. Letos si však už přála ukončit tuto dlouholetou spolupráci. Novým hlasem autobusů a tramvají na linkách Pražské integrované dopravy (PID) tak bude herec a dabér Jan Vondráček. S Janem Vondráčkem se vrací pražský dopravní podnik takříkajíc k otcům zakladatelům, protože prvním hlasem pražských tramvají byl herec, dabér a hlasatel Vladimír Fišer.

 

Se spuštěním nového odbavovacího systému společnosti EM TEST na začátku roku 2006 do dubna téhož roku se pak stal na krátkou dobu hlasem hradecké MHD muž, a to Miroslav Hruška z Opavy, který byl svého času také redaktorem Českého rozhlasu, a to v Ostravě.

autor: FRE
Spustit audio

Související