Nové báně a zvony ozdobí kostel Nanebevzetí Panny Marie se skleněnou střechou v Neratově

18. listopad 2018 10:28

Známé poutní místo v Neratově na Rychnovsku už brzy změní podobu. Dvě kostelní věže totiž budou mít nové kopule. Navíc po mnoha letech přibydou dva zvony, které jsou prozatím vystaveny pro návštěvníky přímo uvnitř kostela Nanebevzetí Panny Marie. Podrobnosti zjišťovala přímo na místě reportérka Jana Házová. 

Podle Majky Peťovské ze Sdružení Neratov stála obnova kostela přibližně 16 milionů korun. A ukazuje dvě báně, které jsou dosud uloženy vedle kostela, který je celý pod lešením.
„Jsou to dvě kupole, které budou příští týden instalované na rekonstruovaných věžích kostela.

Neratovský kostel se především proslavil svojí střechou. „Jde o poutní kostel, který byl postaven v 18. století. A opravdu, máme tu už 10 let prosklenou střechu. Protože se jedná o poutní místo, tak to láká spoustu návštěvníků, turistů a poutníků do Neratova."

Prosklená střecha dodává kostelu v Neratově jedinečnost. Atmosféra vhání doslova slzy do očí

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově vás osloví svou atmosférou

Jsou místa v našem kraji, o kterých bychom vám rádi řekli a kam bychom vám také doporučili se zajet podívat. Takovým místem je i kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově v Orlických horách. Pochází z první třetiny 18. století, na konci druhé světové váky vyhořel, chátral a rekonstruován byl až  po roce 2000. 

Kostel je i po dobu oprav pro zájemce přístupný?
„Ano, kostel je otevřen i po dobu oprav. Jeho zvláštností je, že je otevřený 7 dní v týdnu 24 hodin denně."

Proč bylo vlastně rozhodnuto nahradit stávající stříšky na věžích novými báněmi?
„Kostel byl postaven v barokním slohu. A pan farář se rozhodl vrátit tomuto místo život a současně i původní podobu průčelí kostela. Čili barokní. Když půjdete dovnitř, tak tam už to příliš barokně nevypadá. Je to uděláno v moderním stylu."

Zvony by měly poprvé zaznít v prosinci, v předvánočním čase

Příští týden se budou tedy osazovat báně na věže kostela. Jakým způsobem se to provede?
„Stavební firma, která provádí rekonstrukci kostela, objednala největší, stotunový jeřáb v České republice. S jeho pomocí bude osazovat tyto dvě věže. Nejdříve budou do věží spuštěna kovová schodiště a následně bude každá věž uzavřena kupolí. A předpokládám, že do měsíce budeme ještě usazovat zvony, které jsou momentálně k vidění uvnitř kostela."

Nové báně a zvony ozdobí kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově

Majka Peťovská ještě připojuje podrobnosti ke vzniku zvonů pro neratovský kostel.
„Máme tu Klub neratovských andělů. A naše zvony jsou vlastně takovými našimi anděly. Je to Archanděl Gabriel a Archanděl Michael. Každý zvon má svou tóninu. Větší váží 321 kilogramů a menší potom 188 kilogramů."

Celková obnova kostela v Neratově by měla být dokončena do konce letošního roku. Nové zvony by měly poprvé zaznít v prosinci, v předvánočním čase.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související