Kostel v Neratově se po téměř 50 letech dočkal nové střechy

23. září 2010

Kostel v Neratově na Rychnovsku získal letos po téměř padesáti letech opět střechu. Sdružení Neratov, které památku od roku 1990 opravuje, zaplatilo za zastřešení kostela téměř 20 milionů korun, řekl ČTK Ludvík Klimeš z neratovského sdružení. "Střecha je prakticky hotová, pracovníci zatím dokončují skleněné části střechy, které jsou nad kněžištěm a nad lodí. Doufáme, že do konce ledna by měla být střecha dokončena, protože počasí zatím pracím přeje," řekl Klimeš.

Pohled na novou střechu si měli možnost lidé vychutnat například na Štědrý den, kdy se v kostele konala půlnoční bohoslužba, či 6. ledna, kdy v kostele zazní Česká mše vánoční. Dobrovolníci původně usilovali o to, aby kostel kryla skleněná střecha, památkáři však povolili pouze prosklené části.
Sdružení chce postupně pokračovat v dalších opravách kostela tak, aby bylo možné jej využívat pro bohoslužby i kulturní akce a Neratov se opět mohl stát významným poutním místem v Královéhradeckém kraji. Nutné budou opravy vnějších zdí či schodiště. "Před průčelím kostela bylo rokokové schodiště, jeho část byla odvezena na zámek Skalka u Dobrušky. Jednáme o tom, že by se vrátilo zpátky, na své původní místo," řekl Klimeš.
Neratovský kostel Panny Marie Nanebevzaté byl postaven v letech 1723 až 1733 pravděpodobně podle plánů významného italského stavitele Giovanna Battisty Alliprandiho. Zkáza kostela začala na konci II. světové války, kdy ruský voják kostel zasáhl pancéřovou pěstí, v roce 1957 se zřítily kostelní klenby a stavbě hrozila demolice.

Spustit audio