Prosklená střecha dodává kostelu v Neratově jedinečnost. Atmosféra vhání doslova slzy do očí

3. březen 2018 10:10

Jsou místa v našem kraji, o kterých bychom vám rádi řekli a kam bychom vám také doporučili se zajet podívat. Takovým místem je i kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově v Orlických horách. Pochází z první třetiny 18. století, na konci druhé světové váky vyhořel, chátral a rekonstruován byl až  po roce 2000. 

Kostel v Neratově byl osazen částečně prosklenou střechou a právě ta mu dodává na jedinečnosti. Když do něj s Antonínem Nekvindou ze sdružení Neratov vstoupila reportérka Blanka Malá, doslova jí to překvapení vehnalo slzy do očí.

Nápad prosklené střechy vzešel od pátera Jána Suchára, který do vesnice vrátil život. K dnešímu dni má v Neratově zamluven termín pro svatební obřad už 50 snoubeneckých párů.
Pravidelně na všech poutích hraje v Neratově také královehradecká filharmonie

Kostel v Neratově je od roku 1992 chráněn jako kulturní památka České republiky a od roku 2011 byl také zařazen mezi poutní místa královéhradecké diecéze.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově vás osloví svou atmosférou

Sdružení Neratov, o. s., vzniklo v roce 1992 ve vysídlené pohraniční vsi. Jeho cílem je navrátit život vysídlené obci a obnovit poničené poutní místo smíření v Neratově, jehož tradice sahá až do 17. století.

Neratov (původně Bärnwald) byl významným poutním místem již od 2. poloviny 17. století, na pouť sem přicházely údajně až čtyři tisíce poutníků. Zázračná moc se přičítala milostné sošce Panny Marie a prameni, který vyvěrá u kostela. Rokytnický farář nechal podle svého snu vyřezat milostnou sošku Panny Marie, která byla 15. srpna 1661 přenesena z Rokytnice do Neratova.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově vás osloví svou atmosférou

A právě kvůli rostoucí popularitě Neratova byl mezi lety 1723 a 1733 vystavěn barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie, pravděpodobně podle plánů G.B. Alliprandiho.

Ten v roce 1945 po zásahu střelou Rudé Armády vyhořel, za komunismu bylo rozhodnuto o jeho demolici a jen zázrakem nebyl zbourán. Od roku 1992 je kulturní památkou a usilovně se pracuje na jeho obnově.

V roce 1991 se do kostela instalovala novodobá replika původní sošky Panny Marie, která se ztratila ve druhé světové válce. V roce 1992 byl kostel zapsán do Státního seznamu památek. Obnovu provádí Římskokatolická farnost Neratov ve spolupráci se Sdružením Neratov a to se jí daří.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově vás osloví svou atmosférou

Kostel má částečně prosklenou střechou podle návrhu Ing. Arch. P. Dostála a Ing. J Starého a pokračuje oprava kostelních věží a také úprava okolí kostela. Počítá se i s navrácením barokních, věžních bání.

Čtěte takéZákladní škola speciální Neratov

Pohnutá historie a působivá atmosféra kostela s prosklenou střechou do Neratova stále přivádí mnoho poutníků. V kostele se pravidelně slouží bohoslužby, ale pořádají se tu i různé kulturní akce. Obnovena byla i komunismem přerušená poutní tradice - v polovině srpna se konají poutní slavnosti s duchovním, hudebním i divadelním programem, jedinečnou atmosféru mají v Neratově také vánoční a velikonoční svátky.

Sdružení Neratov pečuje o osoby s mentálním postižením, které v Neratově našli svůj domov V Neratově najdete nejen chráněné bydlení, chráněné dílny ale i speciální školu.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související