Do kostela ve Stěžerách se po 75 letech vrátil zvuk dvou zvonů. Původní odvezli v roce 1942 Němci

20. červenec 2017

Kostel svatého Marka ve Stěžerách na Královéhradecku už má zase své dva zvony. Chyběly v něm 75 let, za druhé světové války je Němci odvezli a roztavili. Výroba těch nových stála statisíce korun a obci s úhradou pomohlo i sdružení, které v kostele pořádalo každoroční Svatováclavské koncerty.

Menší zvon zafinancovala obec, což budoucím generacím připomene mimo jiné nápis na zvonu i znak obce. Kolik to radnici stálo prozradila starostka Dagmar Smetiprachová ze sdružení Naše obec: „Přibližně 270 000 korun. Ale ten zvon stál kolem 140 000 a dále jsme financovali elektroinstalaci a automatické spouštění zvonů"

Větší ze zvonů dostal jméno po svém předchůdci - zvon Svatý Václav visel ve Stěžerách od roku 1928 a vydržel tak do roku 1942, než jej odvezli Němci.

Čtěte také

O peníze na jeho úhradu se postaralo sdružení Kruh přátel umění evangelisty svatého Marka, které v kostele pořádalo svatováclavské koncerty, říká předseda sdružení Oldřich Miška: „Postupně jsme dávali dohromady peníze, abychom nechali pořídit ten větší zvon. Ten má asi 342,5 kilogramu a jmenuje se Svatý Václav."

Do kostela ve Stěžerách se po 75 letech vrátil zvuk dvou zvonů

A peníze z koncertů sdružení pečlivě schraňovalo řadu let, než našetřilo dost. Právě Oldřich Miška stál u zrodu myšlenky nechat udělat kopii zvonu. Nápad přišel při návštěvě hradeckého muzea.

„Byla tam kampanologická výstava. Byla tam řada zvonů a byly to sádrové repliky zvonů z některých hradeckých kostelů nebo z okolních obcí. A já koukám, že je tam replika stěžerského zvonu. A já jsem si tenkrát umanul, že kdyby se dělal nový zvon, že by bylo hezké sejmout ty reliéfy a výzdobu z toho zvonu a přenést to na ten nový zvon," říká Oldřich Miška.

Do kostela ve Stěžerách se po 75 letech vrátil zvuk dvou zvonů

Výrobu zvonu dostal za úkol zvonař Michal Votruba z Myslkovic u Soběslavi a i když měl při výrobě kopie přeci jen povolené drobné odchylky od původního vzoru, práce bylo víc než dost.

„Nepočítaně. To jsou stovky hodin. Třeba 300 hodin. Těžko říct a vyčíslit hodiny. Ale třeba na tom jednom zvonu se dělá přes tři a půl měsíce. Sice ne v kuse, ale dělá se na něm," vysvětluje Michal Votruba.

Nové zvony ve Stěžerách vysvětili sice už před několika měsíci, jejich vyzvánění z místní kostelní věže je ale úplně čerstvé.

autor: lcz
Spustit audio