Nová policejní auta mají modré a červené majáky. V Královéhradeckém kraji jich bude celkem 51

8. leden 2020 08:28

Policisté v Královéhradeckém kraji převzali do užívání prvních 23 z celkem 51 přislíbených nových služebních aut. Víc než dvě desítky Octavií s pohonem všech čtyř kol zamíří na jednotlivá obvodní oddělení po celém kraji. Nejpozději do konce února pak na jednotlivá oddělení dorazí i auta zbývající, určená tentokrát pro prvosledové hlídky a dopravní policii.

Cena každé z nových služebních Octavií začíná na částce 655 tisíc korun. Nová auta pomohou řešit problém zastaralého vozového parku, říká ředitel krajské policie Petr Petřík.
„My dnes používáme v rámci krajského ředitelství 453 vozidel. Z tohoto počtu je celkem 77 aut, která splňují normy životnosti. To znamená, že mají najeto více než 220 tisíc kilometrů a jsou starší 7 let."

Dosluhující auta chce policie postupně poslat do zálohy nebo vyřadit

Na jejich místo tedy přijdou nové Octavie kombi.

Čtěte také

Každá z nich bude mít ve výbavě schránku na dvě dlouhé zbraně, balistické vesty a další ochranné pomůcky. Prvosledová auta budou o několik desítek tisíc korun dražší. Policisté v nich totiž najdou i další vybavení.

„Jsou tam balistické prostředky vyšší kategorie. Navíc je tam velká lékárna a každé vozidlo by mělo být vybaveno defibrilátorem. Protože to jsou vozy hlídek, které jsou obvykle první na místě," dodává Petr Petřík.

Všechna nová auta mají nově majáky v modré a červené barvě

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD je to trend, kterým chtějí složky integrovaného záchranného systému v Česku do budoucna jít a který umožnila nedávná změna zákona.
„Ze všech výzkumů vychází, že právě kombinace modré a červené je nejefektivnější, protože každá z těch barev je vidět lépe za jiných světelných podmínek. Je to kombinace, kterou používají policejní sbory na západ od nás. A jsem rád, že jsme se tím inspirovali."

Policisté v Královéhradeckém kraji převzali do užívání 23 nových aut

Policisté v Královéhradeckém kraji by vedle nových Octavií ještě rádi pořídili i vozy jiné kategorie, říká policejní prezident Jan Švejdar.
„Uvažuje se o tom, že se budou letos nakupovat terénní automobily, respektive vozidla na horská oddělení. Bude klasické výběrové řízení a chceme, aby skončilo ještě letos."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související