Máte tolik cuket, že už nevíte, co s nimi? Zkuste cuketovo - bramborový koláč a nebudete litovat
Dnes sáhneme po cuketě, protože se jí na našich zahrádkách opravdu hodně urodilo. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.
Cuketa pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.
- 2 menší cukety
- 4 středně velké brambory
- 150 g tvrdého sýra na strouhání
- 100 g másla
- 4 vejce
- česnek
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- mletý pepř
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.
Cuketa se v českých kuchyních objevila v 80. letech minulého století doslova v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny. Svou dobrou celoroční dostupnost si zachovává stále.
Kombinaci cukety a brambor si jistě zamilují všichni u prostřeného stolu!
Postup:
Na struhadle nastrouháme na tenké plátky cukety a brambory.
Zeleninu nemusíme loupat, stačí ji dobře umýt.
Tvrdý sýr (eidam, gouda, čedar, ...) nastrouháme na jemném struhadle a česnek nakrájíme na tenké plátky.
Koláčovou nebo dortovou formu či plech nebo zapékci misku vymažeme trochou másla a troubu rozehřejeme na 180ºC.
Dno formy pak vyložíme plátky brambor, které osolíme, opepříme, posypeme plátky česneku, přidáme plátky cukety a tenoučké plátky másla a posypeme je sýrem. Tento postup opakujeme. Koláč ukončíme vrstvou cukety, másla a sýra.
V misce spolu rozšleháme vejce se smetanou, směs lehce osolíme a rovnoměrně rozlijeme na koláč.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.