Thajské nudle s kuřecím masem. Exotika na český způsob aneb jak rychle a jednoduše kouzlit v kuchyni

Vyhlášené thajské rýžové nudle si zamilujete. S velkou pravděpodobností budou chutnat každému a vaření vám nezabere více než 30 minut. Máme pro vás jednoduchý a přitom originální recept z thajské kuchyně.

Rýžové nudle jsou zkrátka takovou rychlovkou. Dají se připravit velmi jednoduše a zároveň i chutně.

Ingredience
  • rýžové nudle
  • kuřecí prsa
  • vejce
  • škrob
  • sladká paprika
  • kurkuma
  • mletý zázvor
  • drcený koriandr
  • olej
  • kokosové mléko
  • cibule
  • pórek
  • mrkev
  • limetková šťáva
  • případně chilli papričky

Uvařené jsou totiž velice rychle, jen je potřeba pohlídat, aby se nerozvařily.

Skleněné nudle se vyrábějí z rýže a asijská kuchyně se bez nich zkrátka neobejde. Jsou velmi tenké a takřka průhledné. Chuť jim dodá omáčka, kterou k nim podáváte. Obsahují vitamín B6, kyselinu listovou a vitamín E.

Rýžové nudle se prodávají sušené a teprve po zalití horkou vodou změknou. Stačí je krátce povařit a pak propláchnout studenou vodou. Nejčastěji se používají do polévek či studených salátů, dají se i zapékat. Díky jednoduché a rychlé přípravě vytvoříte doslova za pár minut na talíři skvělé jídlo.

Složení rýžových nudlí zaručuje jejich dlouhou trvanlivost. Skladujte je na tmavém a suchém místě a potom vám vydrží i několik měsíců.

Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na stejnoměrné menší kousky. Přidáme škrob, syrové vejce, sůl a koření. Vše důkladně promícháme a necháme v chladu odležet.
Rýžové nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme, pokapeme limetkovou šťávou a olejem a dobře promícháme.
V rozpáleném oleji opékáme nejprve připravené maso, poté přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, vzápětí na tenké nitky krájenou mrkev a na závěr pokrájený pórek.
Nakonec přidáme kokosové mléko. Vše důkladně promícháme a krátce podusíme spolu s uvařenými rýžovými nudlemi.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.