Kotlety se dají upravit na nepřeberně mnoho způsobů. Zkuste je s houbovou omáčkou
Kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
A kotlety s houbovou omáčkou jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Suroviny:
4 kotlety, 450 g žampiónů, 2 stroužky česneku, 60 ml kuřecího vývaru, 60 ml bílého vína, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, hrst petrželky,
2 lžíce olivového oleje, čerstvý špenát, šalotka, brambory
Postup:
Na pánvi rozpalte olivový olej a pak na něm asi 2-3 minuty z každé strany opékejte vepřo¬vé kotlety. Ty pak vyndejte z pánve a udržujte v teple.
Do pánve dejte žampióny pokrájené na čtvrtky, dva stroužky česneku pokrájené na tenké plátky a opékejte asi šest minut. Pak přilijte kuřecí vývar, bílé víno, přidejte hořčici. Nakonec vmíchejte pokrájenou petrželku a vraťte zpět kotlety.
Čerstvý špenát propláchneme a necháme okapat. Šalotky oloupeme a nasekáme nahrubo.
Rozehřejeme si pánev. Dáme olivový olej, vsypeme šalotku a orestujeme ji dozlatova. Přidáme špenát a necháme ho na horké pánvi povadnout. Špenát osolíme, opepříme, případně ochutíme česnekem. Špenát již jen krátce orestujeme a je hotovo.
Kotlety na talíři přelijeme houbovou omáčkou.
Jako příloha se hodí opečené brambory. Na dozdobení dáme na talíř lžíci podušeného špenátu.
Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.
Související
-
Vepřové kotlety na smetaně se žampióny vám budou určitě chutnat. Vyzkoušejte maso s nápadem
Vepřová kotleta je výborné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá recepty, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
-
Vepřové kotlety po francouzsku. Středomořská vůně na vašem stole
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. A tento recept vám navíc nedá ani moc práce.
-
Máta nepatří jen do mojita, ladí i s masem. Kotlety na mátě...
Má svěží vůni, mentolovou chuť a dnes patří mezi oblíbené bylinky v naší kuchyni. Ale nebylo tomu tak vždy. Máta peprná, kterou v kuchyni používali již staří Římané...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.