Netradiční hodina tělocviku pro středoškoláky. Přednáška a také nácvik samovyšetření prsou a varlat

18. duben 2023 07:30

Rakovina prsu je ročně diagnostikována v Královéhradeckém kraji osmi stovkám pacientů. Důležitá je proto osvěta, jak tomuto onemocnění předcházet. Učitelé Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové připravili ve spolupráci s mediky z Lékařské fakulty pro svoje studenty přednášku o prevenci rakoviny prsou a varlat. 

Čtěte také

Obdobná zdravotnická témata ve středoškolských osnovách chybí, proto zařadila škola přednášky do hodin tělocviku. Po teorii následoval nácvik samovyšetření na maketách.

„Cítíte to tady? Je to trošku výš.“ Studentům u makety prsou pomáhají s vyhledáním nádorů medici Tereza Včeláková a Tomáš Pavelka. „Snažíme se komunikaci stavět na malém rozdílu věkové hranice, to znamená, že jsme prakticky téměř staří jako studenti. Snažíme se navodit přátelské prostředí.

Že se jim to daří, potvrzuje středoškolská profesorka tělocviku Blanka Žitná. „Velmi mne překvapila reakce studentů. Mladší studenti, zhruba šestnáctiletí puberťáci, to prožívali to a vše poslouchali a poctivě zkoušeli. Zajímalo je to. A starší studenti by tady dnes vlastně už vůbec ani být nemuseli, mohli by se doma učit na maturitu. Ale přes polovinu jich na přednášku přišlo, protože je to velmi zajímá.

Prohmatat makety si vyzkoušela i maturantka Adéla. „Je to zajímavé, nikdy jsem to nedělala. Takže jsem moc ráda, že jsem si to mohla vyzkoušet. Je dobré si to porovnat a najít nějaký ten hrbolek, vědět, jak to vypadá.

Rakovina prsu je ročně diagnostikována v Královéhradeckém kraji osmi stovkám pacientů. Jsou mezi nimi i muži. Například v Hradci Králové se v průměru týká 3 mužů a 120 žen.

Čtěte také

Většina studentů se s touto problematikou setkala poprvé, stejně jako další maturantka Katka. „Jsem velmi ráda, že to tady máme, protože jsem o tom nic nevěděla. Ale bavíme se o tom doma s mamkou.

„Pro mne to je docela běžné, provádím si pravidelně sám kontrolu, protože maminka je doktorka, podle maturanta Jirky to však pro mnohé jeho vrstevníky může být hodně citlivé téma. Jak tedy překonat ostych? „Trošku se otevřít. V dnešní době už není moc normální tabuizovat tato důležitá témata. Myslím si, že je úplně normální se o tom bavit.

Pro včasné odhalení rakoviny je důležitá pravidelnost. Prohmatat si svoje prsa a varlata doporučují odborníci každý měsíc.

Čtěte také

Stejně to vnímá i tělocvikářka Blanka Žitná. „Když to bude člověk dělat pravidelně, tak bude ty své orgány znát. Hned pozná, že je tam něco jinak. Dost často to najde váš partner, při mazlení a podobných věcech.

Ročně je v České republice diagnostikováno od tří do šesti případů rakoviny varlat na 100 tisíc obyvatel. Podle medika Pavelky je číslo v porovnání se světem vyšší. „Ale ono to číslo nemusí znamenat, že je u nás více rakoviny. Může to být naopak důkaz toho, že máme kvalitní screening a ty případy zachycujeme včas. Ta čísla se špatně porovnávají, protože například v méně vyspělých státech jsou čísla nízká. Ale to právě třeba proto, že se nevyšetřují tolik.

Na příští rok připravují medici další bezplatné přednášky. Třeba na téma očkování proti rakovině děložního čípku.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související