Nemocnice mají zájem o krevní plazmu lidí, kteří prodělali koronavirus. Mohou někomu darovat život

30. říjen 2020

Ministerstvo zdravotnictví žádá dárce o krevní plazmu. V našem kraji ji odebírá Transfúzní oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Konkrétně jde o lidi, kteří se právě vyléčili z onemocnění covid-19. Při koronavirové infekci se v těle nemocného totiž vytvářejí specifické protilátky proti viru, který je původcem nemoci. 

Primář Transfuzního oddělení FN HK MUDr. Vít Řeháček hovoří na téma: odběr krevní plazmy.

MUDr. Vít Řeháček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nemocnice hledají nové dárce plazmy, především ty, kteří už prodělali nákazu koronavirem.

Čtěte také

„U pacientů, kteří překonali onemocnění covid-19, se předpokládá, že mají v těle protilátky. Ve světě a už také v České republice byla podána plazma od těchto dárců pacientům, kteří jsou ve velmi vážném stavu. A zdá se, že by to mohla být jedna z alternativ, jak těmto vážně nemocným pacientům pomoci," říká Vít Řeháček, primář transfuzního oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Sama nemocnice se snaží aktivně lidi po prodělaném onemocnění covid-19 kontaktovat.
„Spolupracujeme s hygienickou stanicí a těm vyléčeným předávají náš informační leták, že máme o jejich plazmu zájem. A někteří dárci se s námi už aktivně spojili, další oslovujeme aktivně my."

Čtěte také

Jedním odběrem plazmy se pokryje potřeba jednoho a půl pacienta. Pokud dárce přijde dvakrát, pomůže třem pacientům s koronavirovým onemocněním.

Podle Víta Řeháčka navýšilo fransfúzní oddělení počty dárců v on-line registračních systémech. To ale neznamená, že by se nemocnice bránila zájmu dalších dárců. Naopak, vítáni by byli hlavně prvodárci.

„V každém případě, prvodárci jsou ale trošičku jiná otázka. Ti chodí bez objednání, kdykoliv se jim zalíbí a rozhodnou se, že chtějí darovat krev poprvé, mohou přijít bez objednání. Nepotřebují k tomu vůbec nic kromě občanského průkaz, dobrého zdravotního stavu a průkazky zdravotní pojišťovny," uzavírá Vít Řeháček z transfuzního oddělení hradecké fakultní nemocnice.

Důvody trvalého vyřazení z dárcovství krve:
infekční choroby, například hepatitida B a C, pozitivita HIV, chronická onemocnění orgánů, například závažná onemocnění srdce, jater, plic a ledvin, nádorová onemocnění, hematologická onemocnění a další.

Situace se může každým dnem změnit. Dárci by si proto měli před návštěvnou transfúzního oddělení ověřit aktuální stav poptávky na webových stránkách fakultní nemocnice.

Pro zájemce platí další podmínky pro dárce krve, které je možné najít na www.fnhk.cz/transf, případné dotazy můžete položit na e-mailu: transf@fnhk.cz nebo na telefonním čísle 495 832 672.

Blanka Malá a MUDr. Vít Řeháček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Vítem Řeháčkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související