Největší investiční akce Jičína v jeho novodobé historii. V lokalitě Kasárna roste nová obytná čtvrt

16. červenec 2022 07:51

V lokalitě Kasárna v Jičíně by se teď mohl natáčet akční film. Na desetihektarovém pozemku pokračuje od března výstavba infrastruktury pro novou obytnou čtvrt, jedná se o největší investiční akci města v jeho novodobé historii. 

Desetihektarová plocha pod Čeřovkou v Jičíně dnes vypadá docela jinak než na začátku března letošního roku. Zmizela budova bývalého soudního archivu, vzrostlé stromy i části silnic.

Oplocený pozemek omezil i zdejší obyvatele, kteří si zvykají na objíždění a obcházení takzvané lokality Kasárna. Po kontrolním dnu se přímo na stavbě s Janem Malým, starostou Jičína za Hnutí ANO, sešla redaktorka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Čtvrť Čeřovka a Valdštejnovu lipovou alej propojí desetihektarová obytná zóna. Jičín tak navazuje na odkaz prvorepublikového architekta Čeňka Musila.

Smlouvu na výstavbu infrastruktury, pozemních sítí a veřejných prostranství podepsalo v závěru února vedení města se zástupci za sdružení firem EUROVIA CS, a.s. a Stavoka Kosice, a.s. Podepsána byla i smlouva na technický dozor, který zajišťuje sdružení firem FRAM Consult a.s. a IPSUM CZ s.r.o., a také smlouva o úvěru s Československou obchodní bankou, a.s.

Příprava revitalizace v lokalitě Kasárna, kde vyrostou rodinné domky a obytné domy, začala už v roce 2012. Součástí byly změny územního plánu, vykoupení pozemků i veřejné zakázky.

Čtěte také

Cena investice „Infrastruktura Kasárna“ je přes 208 milionů korun včetně DPH. Práce potrvají 35 měsíců. Postupně vzniknou parcely pro rodinné a bytové domy. Uprostřed čtvrti bude malé náměstí, lokalita získá také novou zeleň a herní prvky pro děti.

Do prací je zahrnuta i výstavba teplovodu a rekonstrukce ulice Čsl. Armády, zdemolována už byla i stará dvoupodlažní kasárenská budova se sedlovou střechou, kde dřív sídlil okresní soudní archiv.

Rozsáhlou investiční akci uhradí město s pomocí úvěru 180 milionů korun, splácet začne v posledním čtvrtletí roku 2025. Nové parcely pro rodinné a bytové domy pak město Jičín nabídne k prodeji, aby dostalo zpátky podstatnou část proinvestovaných peněz.

Aby nová zástavba odpovídala architektonickému a urbanistickému stylu Čeřovky, jsou pro domy stanoveny vzory, navržené architektonickou kanceláří Cuboid architekti s.r.o.

Spustit audio

Související