Jičín chystá velké investice do lokality bývalých kasáren. Vznikne tam nová čtvrt a přes 200 bytů

9. únor 2022 08:29

Město Jičín už ví, kdo a za kolik připraví sítě a veřejná prostranství pro novou obytnou čtvrť v místě bývalých kasáren. Jedna z největších investičních akcí současného volebního období vyjde radnici na 178 miliónů korun bez DPH. 

Čtěte také

Podstatnou část proinvestovaných peněz chce město dostat zpátky z prodeje stavebních parcel v kasárnách.

„Je to prestižní místo v Jičíně. Ten vrch Čeřovka, který už kdysi dávno za první republiky naplánoval významný jičínský architekt Čeněk Musil,“ popisuje starosta Jičína Jan Malý z hnutí ANO, že si místní lokality bývalých kasáren váží.

Aby ne - je to atraktivní místo nedaleko centra města, a teď z něj vznikne místo pro dalších asi 200 bytů. A k tomu i odpovídající občanská vybavenost. „Je to takto naplánováno. Jestli to bude školka, škola určitě ne, nebo dětské hřiště. Spíš asi něco takového. Je to připraveno a je teď na nás, jak rozhodneme, jakým způsobem to zastavíme občanskou vybaveností.

Čtěte také

Rada města vybrala firmu, která vybuduje inženýrské sítě a zhruba desetihektarový prostor připraví. Smlouvy zatím podepsány nejsou, všechno ještě musí projednat finanční výbor a především zastupitelstvo.

Jasné je i financování projektu, říká mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. „Rada města projednala financování této investiční akce formou investičního úvěru. A tato úvěrová smlouva ještě musí být schválena zastupitelstvem města.

Nejbližší zasedání zastupitelstva je v plánu na 16. února a starosta Jan Malý předpokládá, že definitivně posvětí jak výběr firmy, která se o inženýrské sítě postará, tak také samotný úvěr.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související