DušeBudka jako první pomoc proti stínům duše a také specifická zpovědnice funguje v centru Jičína

23. červen 2021

Červená DušeBudka v Jičíně je symbolickým bezpečným místem mezi kostelem sv. Jakuba a Valdštejnským palácem, cestou do zámecké zahrady. DušeBudku mohou zájemci navštívit až do konce tohoto týdne a sdílet tam své starosti a úzkosti se specialisty z organizace Péče o duševní zdraví. 

Jak taková specifická zpovědnice funguje, o to se zajímala Vlaďka Wildová. Oslovila tam sociální pracovnici Annu Bočkovou.

Čtěte také

Vyvrcholením týdenního happeningu DušeBudka v Jičíně bude podle Anny Bočkové z organizace Péče o duševní zdraví sobotní večerní Svatojánská slavnost s divadlem a s hudbou v parku pod Valdštejnkou lodžií v Sedličkách u Jičína.

DušeBudka stojí v Jičíně na symbolickém místě, z boční strany kostela sv. Jakuba, cestou do zklidňující oázy jičínské zámecké zahrady.

DušeBudka jako dočasná civilní zpovědnice cestou do zámecké zahrady v Jičíně

Ne náhodou připomíná kadibudku, jak vysvětlila sociální pracovnice Anna Bočková: „DušeBudka vypadá sice jako zpovědnice, ale je to trochu i kadibudka. Patří k sociálně - kulturnímu projektu a má za úkol odlehčenou formou ukázat jednu z podob naší práce, což je sociální poradenství. Návštěvník si v DušeBudce může doslova ulevit, to znamená sdílet své starosti a úzkosti a zbavit se jich.“

Čtěte také

Když se někdo neodhodlá příležitosti využít a do budky vstoupit, může si alespoň nabídnout letáčky například s první pomocí blízkému při úzkosti v nouzovém stavu nebo s informacemi o zásadách zdravé psychohygieny z programu kampaně Nevypusť duši.

Červená dvoukabinka s výzdobou od scénografky Terezy Havlové, je zároveň i formou netradičního pozvání na další událost projektu, na Svatojánskou slavnost v sobotu 26. června od půl osmé večer v parku pod Valdštejnsou lodžií v Sedličkách u Jičína.

Návštěvníky čeká mimo jiné stínová improvizace v podání Divadla Líšeň nebo performance od ZUŠ Nová Paka, i hudba česko-francouzského dua Deliou.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.