Nehádejme se, mluvme spolu! Prostor pro vzájemný dialog nabízí nová Lavička Václava Havla v Jičíně

11. prosinec 2021
Nehádáme se, diskutujeme na Lavičce Václava Havla v Jičíně

Na Lavičku Václava Havla, symbol dialogu a porozumění, mohou lidé usednout i v zámeckém parku v Jičíně. Je zároveň poctou k 85. výročí Havlova narození a k 10. výročí jeho odchodu. Veřejnosti byla lavička předána 10. prosince i u příležitosti Dne lidských práv. 

S myšlenkou na umístění lavičky, anglicky zvané Václav Havel’s Place, přišel jičínský radní Josef Novotný, se kterým se při slavnosti v jičínském parku sešla Vlaďka Wildová.

Předání Lavičky V. Havla se v Jičíně zúčastnil senátor Tomáš Czernin, jičínský starosta Jan Malý, místostarosta Petr Hamáček a radní Josef Novotný. Na setkání přišli i školáci ze druhé základní školy v Jičíně, kteří si dialog na lavičce vyzkoušeli jako první, hudební doprovod obstarali učitelé z jičínské ZUŠ J.B. Foerstera.

Setkání se zúčastnil Petr Mader, který výrobu laviček zprostředkovává a výrobce Pavel Kubela. Instalace se zhostili pracovníci jičínských technických služeb.

Čtěte také

Jičínský starosta Jan Malý mj. řekl, že Václav Havel byl osobou, díky níž se naše republika stala známou po celém světě. Lavička v Jičíně je tak symbolem, aby si občané a návštěvníci Jičína vzpomněli na nejvýznamnější postavu politických dějin po listopadu 1989.

Radní Josef Novotný připomněl, že jedno z hlavních hesel Občanského fóra v prvních svobodných volbách v červnu 1990 bylo Zpátky do Evropy. A podle něj nikdo neudělal pro naplnění tohoto hesla tolik jako právě Václav Havel: „Zmiňme jeho návštěvy, které doslova proudily do Prahy právě proto, že prezidentem byl Václav Havel. Ať to byli tři američtí prezidenti, Clinton a oba Bushové, nebo prezident Ruské federace Boris Jelcin.“

Čtěte také

„Byli tu představitelé světových církví, třeba jeho pozdější dobrý přítel Dalajláma nebo Jan Pavel II.. Byl tu nejpopulárnější monarcha na světě, královna Alžběta II. Václav Havel dostal i spousta pozvání, ale nestíhal do všech těch zemí jezdit,“ řekl radní, který jako poslanec Federálního shromáždění volil V. Havla poprvé prezidentem.

Josef Novotný dodal, že odhalení lavičky je v této době symbolické i kvůli současné politické situaci.

„Nůžky rozdílu mezi politickou kulturou, kterou prosazoval Václav Havel, a politickým stylem dnešních dnů se neustále rozevírají. A navíc, i společnost je rozdělená. Václav Havel už sám pozoroval zhoršení atmosféry. Všichni jistě známe jeho termín z konce 90. let: Blbá nálada. Ale ta blbá nálada tehdy nebyla nic proti tomu, co prožíváme dnes. Někteří politikové tuto rozdělenost národa ještě podporují tím, že navzájem se osočujíce jako by ten příkop schválně prohlubovali.“

Lavička vybízí: Pojďte, sedněme si a pobavme se

Lavička je symbolem jedné ze základních zásad demokracie, a tou je dialog. Vybízí k posezení a k debatě. Můžeme se shodnout, ale když ne, pojďme o tom mluvit a vyjasnit si své názory. „Dobře, hádáme se, ale hádejme se konstruktivně a s respektem jeden k druhému,“ uzavřel Josef Novotný.

Čtěte také

Senátor Parlamentu ČR Tomáš Czernin upozornil, že se vytratilo Havlovo základní poselství: „Jsem politik, ale vím, že Václav Havel vlastně politikem nebyl. Jeho nepolitická politika, důraz na občanskou společnost a odpovědnost, dráždí politickou nomenklaturu už od sametové revoluce až dodnes. Ale Václav Havel nemohl jinak. Nebyl politik, on žil politikou a doufal, že lidé budou žít stejně jako on. To je ideál demokracie, ke kterému bychom se měli upínat.“

Pořízení Lavičky Václava Havla zaplatilo město Jičín ze svého rozpočtu. Někteří občané chtěli přispět, proto radnice otevřela i transparentní účet.
Náklady za pořízení Lavičky Václava Havla v Jičíně jsou přes 311 tisíc korun včetně DPH, další peníze si vyžádala úprava lokality.

První Lavička Václava Havla byla umístěna v roce 2013 ve Washingtonu. Síť Laviček sahá do celého světa, najdeme ji například v Oxfordu, Hirošimě, Athénách, Limě, Portlandu nebo v Tel Avivu.

V letošním roce, ve znamení výročí spojených s Václavem Havlem bylo pro veřejnost zpřístupněno šest laviček:
44. Jičín
43. Hirošima
42. Athény
41. Brusel
40. Čakovice
39. Lima

Další Lavička Václava Havla je podle výrobce Pavla Kubely už ve výhledu, objednali si ji z Francie.

Lavička Václava Havla je pamětním místem věnovaným Václavu Havlovi. Tvoří jej dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který inicioval velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem.

Záměrem tohoto projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu - míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.