Jičín hledá lokalitu, kam umístit lavičku Václava Havla. Chtějí ji ale mít lidé ve svém městě?

17. červenec 2021 09:33

Bude v Jičíně lavička Václava Havla? Radnice o to usiluje. Zastupitelstvo záměr schválilo, Jičín se ale bude o zapojení do projektu teprve ucházet. Výběr lokality je prvním krokem. Obyvatelé mohou svůj názor vyslovit prostřednictvím ankety.

Čtěte také

Jde o projekt pamětních míst věnovaných Václavu Havlovi v podobě dvojice křesel spojených kulatým stolem, jehož středem prorůstá kmen stromu. První takové místo bylo vytvořeno na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu D.C. a slavnostně odhaleno začátkem října 2013.

Má mít lavička Václava Havla v Jičíně své místo? Názory místních obyvatel jsou různé.
„Já si myslím, že si to zaslouží."
„To není můj kůň, Vašek Havlů. Nejlepší by bylo v Lipách u hospody. To on měl rád."
„Podle mého názoru je to tady v Jičíně zcela zbytečné."

Přesto je vedení města přesvědčeno, že by tu být měla.

Čtěte také

„Ve městech celého světu tu lavičku můžeme najít. Pokud by město Jičín mělo tuto možnost a získalo lavičku Václava Havla, tak by to byla opravdu velká prestiž," vysvětluje mluvčí radnice Jan Jireš.

A dodává, že lidé mají možnost rozhodnout o tom, kde ji chtějí mít. Původně bylo vybráno kolem 20 míst, ale seznam se postupně snižoval.
„Nesmí to nijak kolidovat například s podzemními sítěmi, s místním provozem, s dopravou a velkým pohybem chodců. Na druhou stranu musí to mít být svým způsobem prestižní."

Lavička Václava Havla v kampusu ústecké univerzity

Ve hře tedy zůstávají celkem tři místa. Dvě jsou v zámeckém parku. První u vstupu, druhé v dolním parteru a třetí potom na Husově ulici v blízkosti Masarykova divadla.

„Na Husově ulici je místa dost, tam by to možná šlo. Je tam světlo a také policie to tam kontroluje," zvažuje seniorka Libuše.

Čtěte také

„Václav Havel se tady v Jičíně nijak neprojevoval, takže za mne spíš ne," míní student Richard, který si myslí, že peníze na pořízení lavičky by město mělo využít jinak.
„Ať už k opravám silnic nebo chodníků. Hřiště pro děti nebo takové věci."

Podobný názor sdílí paní Eva.
„Město by ty peníze mělo dát na něco jiného."

„Předtím, než bude Jičín opravdu vybrán, tak hovořit o nákladech je předčasné. Ale podle zkušeností jiných měst lze hovořit o nákladech zhruba 300 tisíc korun," dodává mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Sběr anketních odpovědí skončí 10. srpna.

Spustit audio

Související