V přízemí Valdštejnského zámku v Jičíně je živo. Infocentrum se stěhuje do opravených prostor

14. březen 2021 09:30

Městské informační centrum v Jičíně se vrací do opravených staronových prostor na Valdštejnově náměstí. Pracovníci musí přenosit z provizorních prostor na Arkádovém náměstí všechnu techniku, zařízení a hlavně veškeré materiály.

Čtěte také

Návrat infocentra byl podstatně delší než město původně očekávalo. Při opravách v památkově chráněném objektu se objevilo několik komplikací, které vše pozdržely.

Pracovníci infocentra už prý ani nepočítají, kolik krabic materiálu do nových prostor odnesli.

„Je to opravdu hodně. Za včerejší den by se to asi dalo spočítat. Byl to opravdu velký počet beden, myslím kolem 40 banánovek jen plných různých letáků," říká Jan Bednařík, který právě přinesl techniku, kterou je potřeba zapojit a zprovoznit.

„Dnes tu máme ajťáka z města, který nám připojí veškeré počítače a tiskárny," vysvětluje vedoucí íčka Radka Tobolková.

„Zprovozníme všechnu techniku, je toho docela hodně," říká technik Stanislav Živara.

Právě rozmístění všech kabelů bylo podle Radky Tobolkové dost náročné. Návštěvníci tu najdou spoustu moderních novinek jako například velkou dotykovou obrazovku, před kterou stojíme.
„Nebudeme muset mít papírové mapy na zdi, abychom lidem mohli například ukázat kudy do Prachovských skal. Ale máme tady velkou dotykovou obrazovku, takže tam pustíme mapu, přiblížíme ji a krásně ukážeme cestu. Lidé si budou moci dohledat cestu případně i sami. Tedy to je opět krok dopředu co se týče moderních technologií."

Čtěte také

Termín stěhování se nespočetněkrát měnil. Práce totiž zdržely například nálezy archeologů, náročná instalace veškerých kabelů, bezpečnostních zařízení a hlavně se tady vybudoval centrální protipožární pult.

Pokračuje mluvčí radnice Jan Jireš.
„Tento pult vyžadoval zvláštní schvalovací proces, který je časově velmi náročný."

„Čekání na poslední razítko bylo opravdu napínavé. Teď, pokud se to tak dá říct, tak to přišlo v pro nás nejlepší možnou dobu. Protože infocentrum už je od konce prosince uzavřeno. Jsme rádi, že se vše podařilo přestěhovat teď, kdy na to máme trošku víc času," dodává Radka Tobolková.

Kdy budou mít návštěvníci možnost poprvé do infocentra zavítat, bude záležet na aktuálních vládních omezení.

Spustit audio

Související