Valdštejn jako velkorysý stavebník své doby. Jeho ojedinělý příběh teď ožívá v centru Jičína

8. duben 2021

Vojevůdce, úspěšný válečný podnikatel doby třicetileté války, ale i velkorysý stavebník. Vévoda Albrecht z Valdštejna angažoval v neklidných letech válečných konfliktů vynikající italské architekty a nechal plánovat i stavět jedinečné a ambiciózní stavby. Některé z nich jsou v jeho sídelním městě Jičíně.

Čtěte také

A právě v Jičíně si teď pod širým nebem před Valdštejnským palácem mohou zájemci na nových mobilních panelech prohlédnout výstavu „Albrecht z Valdštejna - velký stavebník 1621 - 1634“.

S vedoucí jičínského odboru kultury a cestovního ruchu Zuzanou Vavřincovou se u výstavních panelů sešla redaktorka Vlaďka Wildová.

Výstava na Valdštejnově náměstí v Jičíně patří do loňského projektu Národního památkového ústavu „Valdštejnové - lvi ve službách císařů“. Námět připravili Ing. Jiří Balský a Ing. Arch. Petr Uličný, který je i autorem obsahu a textů.

Prostřednictvím stavebních počinů v Praze, v Jičíně a v okolí představují vévodu jako ojedinělého stavebníka své doby. Doby, kdy v Čechách definitivně končí renesance a jak se píše v prologu, přichází nová manýra, která se rozvine do barokního slohu.

Čtěte také

Je obdivuhodné, co všechno Valdštejn dokázal stvořit za krátké období mezi rokem 1621 a rokem 1634, kdy jeho život ukončila násilná smrt v Chebu.

Výstavu pod širým nebem si zájemci mohou v Jičíně prohlédnout do 30. dubna.

Mobilní panely, na kterých je teď k vidění Valdštejnův velkorysý stavební příběh, jsou součástí nové mobiliářové výbavy města Jičína. Do budoucna poslouží k tomu, aby se mohly častěji uskutečňovat exteriérové výstavy.

Příležitost tak dostanou i příspěvkové a neziskové organizace, základní a střední školy. V květnu budou „hostit“ výstavu k 150. výročí založení Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Jičín.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka