Co měl slavný Albrecht z Valdštejna napsáno v horoskopu na den své smrti? Budete určitě překvapeni

19. červenec 2020

Podíváme se do Jičína, města Albrechta z Valdštejna, který patřil ve své době k nejvýznamnějším evropským osobnostem. A Jičín byl centrem jeho frýdlantského panství. I proto teď má Albrecht v Jičíně své nové muzeum, které si vymysleli manželé Štěpánka a Tomáš Frýbovi.

Do nové expozice nás přijeli pozvat majitel muzea Tomáš Frýba a spolu s ním Jindřiška Kracíková, která v muzeu pracuje. Tak už máte otevřeno?
Už je otevřeno zhruba 10 dní, takže proudí první návštěvníci, rodiny s dětmi a už tam cinkají ražené mince.

Tomáš Frýba a Jindřiška Kracíková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Muzeum je kouzelné a najdeme ho na krásném dvorečku. Řekněte kde přesně, Jindřiško.
Najdete nás ve dvorním traktu domu, který se nachází v severovýchodním cípu hlavního Valdštejnova náměstí v Jičíně. Takže jsme velice snadno k nalezení.

Vojevůdce Albrecht z Valdštejna si v Jičíně razil své vlastní mince. A po téměř 400 letech to teď můžete udělat i vy.
Tomáš Frýba, majitel muzea Albrechta z Valdštejna v Jičíně

Nikdo vás nepřehlédne.
Neměl by, jsme označeni jako muzeum a mincovna. Musí se ale projít jedním domem, to je možná trošku matoucí, na takový dvorek velice pěkně upravený a na něj navazuje naše muzeum.

Čtěte také

Čí to byl nápad vytvořit v Jičíně muzeum Albrechta z Valdštejna?
Byl to nápad vícero lidí. Byla to souhra náhod, ale když řeknu úplně pravdu, hodně jsem na tom spolupracoval s panem Uličným. Nicméně úplně prvotní nápad vznikl, když můj malý syn přijel z Kutné Hory a přivezl si vyraženou minci. Dlouho jsme uvažovali, jak využít a oživit původně měšťanský dům. Byla to velká souhra náhod, protože v jeden den jsem se setkal s panem Uličným a v ten samý den syn přivezl vyražený plíšek z Kutné Hory. Tak jsme si říkali, proč by lidé jezdili za mincemi jen do Kutné Hory, když mohou jezdit i do Jičína.

V mincovně Albrechta z Valdštejna si mohou lidé vyrazit vlastní mince

Pamětní mince, to je velké lákadlo pro děti. Albrecht z Valdštejna je velká osobnost, která k Jičínu neodmyslitelně patří.
Právě Albrecht z Valdštejna si razil i své mince a jeho hlavní mincovna se nacházela v Jičíně. Takže my navazujeme i na tuto tradici, která má historické opodstatnění.

Proč vlastně Albrecht z Valdštejna patřil v 17. století k nejvýznamnějším evropským osobnostem své doby?
Protože se v evropském měřítku osvědčil jako velice schopný vojevůdce během třicetileté války. Ale pro Jičín je významný tím, že si ho vybral jako sídelní město a začal v něm realizovat své stavitelské a jiné plány. Jičín byl hlavním městem jeho frýdlantského panství.

Valdštejnovy horoskopy, vpravo Keplerův, vlevo tzv. Kopidlenský

Měl rád horoskopy a astrologii. Dokonce si nechal udělat horoskop od slavného Johannese Keplera. A ten ho prý dokonale vystihl, aniž by ho skutečně viděl.
Jeho osobnost byla charakterizována tím, že to byl statečný člověk, odvážný, nebál se riskovat, byl cílevědomý, toužil získat majetek a moc, realizoval své plány. Zároveň Kepler upozorňoval na to, že je poměrně lakotný a ješitný, takže si nebral servítky. Ale to se jedná o první horoskop, který vypracoval.

Valdštejnovo muzeum s mincovnou v Jičíně

Potom se už setkali osobně.
Pak už se znali. A Kepler mu v polovině 20. let 17. století vypracoval horoskop druhý. Tam je zajímavé, že ho varoval před začátkem roku 1634, kdy byl opravdu Albrecht z Valdštejna v Chebu zavražděn. Návštěvníci se u nás v muzeu také dozvědí, co měl Albrecht z Valdštejna ve svém horoskopu napsáno přímo na den své smrti. A myslím si, že budou všichni velmi překvapeni.

Čtěte také

Jak vypadá samotná expozice a co tam všechno Albrechta z Valdštejna připomíná, pane Frýbo?
Pro návštěvníky je velmi atraktivní spodní část, kde je mincovna, protože za Albrechta z Valdštejna se v Jičíně razily 8 let mince. V rámci vstupného si každý může vyrazit buď pamětní muzejní minci, případně repliku čtvrt tolaru Albrechta z Valdštejna, na které se dříve pracovalo 14 dní. U nás si návštěvníci minci vyrazí za 10 sekund.

Prý tam také trošku odhalujete tajemství kolem Valdštejnova narození?
Vyprávíme o Albrechtu z Valdštejna cestou vzhůru do prvního patra naší expozice a začínáme samozřejmě narozením. On se narodil 14. září 1583, ale ve starší literatuře můžete najít datum 24. září. Je to dáno tím, že se měnil kalendář z juliánského na gregoriánský. Tedy tam dochází k posunu 10 dní.

Je to trochu magické vzhledem k tomu, že měl rád horoskopy. Proč měl vlastně zálibu v astrologii? Víme to?
On se s astrologií seznámil při své kavalírské cestě po Evropě v Itálii a v Boloni studoval matematiku i astrologii. Ale zdá se, že skutečný zájem o obor získal až právě po setkání s Johannem Keplerem poté, co mu vypracoval první horoskop.

S Jičínem měl Albrecht velkolepé plány. Chtěl tam postavit biskupskou katedrálu i univerzitu. A dokonce pěstovat bource morušového.
Jindřiška Kracíková, pracovnice muzea Albrechta z Valdštejna v Jičíně

Jaké byly jeho plány s Jičínem? Četl jsem, že tam na svém panství snad chtěl i chovat bource morušového, aby vyráběl látky.
Ano, aby měl hedvábí na uniformy.

Čtěte také

Takže chtěl mít svoji armádu. A možná chtěl i své panství odtrhnout od českého království.
Jeho panství bylo dost nezávislé už v té době, vydržoval si desetitisícovou armádu, což vlastně znamená v objemu císařských vojsk celou čtvrtinu, to je hodně. A s Jičínem měl opravdu velkolepé plány, hodlal tam postavit biskupskou katedrálu nebo univerzitu.

Dům, kde sídlí vaše muzeum, stál už v Jičíně tenkrát za Albrechta z Valdštejna?
Dům je z valdštejnské doby, ano. Jičín ovšem potom několikrát vyhořel, takový největší požár byl v roce 1681. Návštěvníci muzea uvidí i veduty města, nejstarší zobrazení Jičína, kde je vidět Valdštejnovo sídelní město před zničením. Velká část města lehla popelem, ale určitě základy našeho měšťanského domu jsou z Valdštejnovy doby.

A chcete mít údajně v Jičíně i orloj?
Ano, bude orloj. Na návštěvníky našeho dvorku brzy zamává Albrecht z Valdštejna každou hodinu. Tedy určitě bude v Jičíně orloj.

Jakub Schmidt, Tomáš Frýba a Jindřiška Kracíková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zveme tedy ještě jednou k vám do nového muzea, které je věnováno Albrechtu z Valdštejna. Tomáš Frýba a Jindřiška Kracíková byli našimi hosty. Ať se vám daří.
Děkujeme moc. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související