Příběh česko-polské Cesty valdštejnských barokních architektů pokračuje v Čestném dvoře u Jičína

29. červen 2021

Ve Valdštejnské lodžii v Sedličkách u Jičína, barokní památce spravované neziskovou organizací Valdštejnské imaginárium, pokračují rekonstrukční práce podpořené z evropské dotace na česko-polskou spolupráci. Program Cesta valdštejnských architektů zároveň propojuje příběh dvou architektů Giovanni Pieroniho a Carla Luraga, kteří zásadně ovlivnili české baroko. 

V pracovním ruchu Čestného dvora Valdštejnské lodžie se s kastelánem Jiřím Vydrou sešla redaktorka Vlaďka Wildová.

Architekti Giovanni Pieroni a Carlo Lurago se potkali pravděpodobně v Náchodě a jejich osudy, cesty, i tvorba se pak navzájem ovlivňovaly. Vytvořili památky na území Čech i Polska.

Čtěte také

V Čestném dvoře u lodžie od roku 2019 pokračuje rekonstrukce v části pracovně nazvané theatron. Konkrétně zde vzniká foyer, šatna, sál s vysouvací elevací, skladové prostory a zázemí pro účinkující.

I tady postup prací zbrzdila pandemie, hotovo by mohlo být do konce letošního roku. Město Jičín ve spolupráci s Kulturním imagináriem plánuje další pokračování revitalizace Čestného dvora. Zatím jen v hrubých obrysech je to myšlenka tzv. herbarionu. Zároveň by tam mohlo vzniknout prostupné schodiště mezi Čestným dvorem a zahradami.

Účastníci kontrolního dne v Čestném dvoře

Stavební práce u polského partnera projektu zvelebí nádvoří zámku Gorzanów a přilehlé budovy, kde pak začnou sloužit výstavní prostory se zázemím a nové informační místo pro turisty. Hotovo by mělo být na konci roku 2022.

Desetileté imaginárium v Sedličkách u Jičína

Kulturnímu imagináriu ve Valdštejnské lodžii u Jičína je letos deset let.

Čtěte také

Tomuto výročí se podle kastelána Jiřího Vydry přizpůsobí i dramaturgie letní a podzimní sezóny. Představí se mj. kapely Zrní, Květy nebo zpěvák a kytarista Jarda Svoboda.

Vrcholem bude zářiový Lodžie Worldfest, 4. ročník festivalu alternativní hudby a netradičního divadla (3 - 5. září), na něj pak naváže 8. ročník festivalu současného divadla Malá inventura Jičín.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka