Největší chované stádo kudu malých na světě! Elegantní sudokopytníky uvidíte ve dvorském safari

23. červenec 2022 07:34

Safari Park Dvůr Králové chová největší skupinu kudu malých na světě. Řeč je o elegantních sudokopytnících z východní Afriky, kteří dokáží při ohrožení vyskočit až do výšky dvou metrů. Poznáte je snadno, samci mají dlouhé spirálovitě zatočené rohy. 

Čtěte také

„Kuďáky“, jak jim s úsměvem říká jejich ošetřovatelka Jana Pochylá, nemůžete cestou ke slonům minout a redaktorka Dana Voňková tvrdí, že stojí určitě zato, se u nich zastavit.

Kudu malý měří v kohoutku kolem jednoho metru a dosahuje hmotnosti 50 až 100 kilogramů. Samci jsou zbarveni šedohnědě, samice jsou kaštanově hnědé se světle zbarvenou břišní částí těla. Obě pohlaví mají na bocích kolem deseti bílých pruhů a dva bílé chomáče chlupů na spodní straně hrdla ve tvaru půlměsíce.

Samci mají nevýraznou hřívu a asi 70 cm dlouhé zakroucené rohy.

Kudu malý obývá suché křovinaté a lesnaté oblasti, kde se živí převážně listy, výhonky, větvičkami a různými druhy travin. Aktivní je navečer a v noci, přes den odpočívá v hustém porostu. Samice žijí většinou ve stádech, samci samostatně nebo v malých skupinách. K soubojům dochází u samců jen ve výjimečných případech.

Čtěte také

Pokud je kudu vyrušen predátorem, dá se po vydání poplašného signálu na prchavý útěk, při kterém dokáže v křovinatém porostu předvádět až 2 metry vysoké výskoky.

V období rozmnožování si do sebe samci zaplétávají rohy a snaží se svého rivala přetlačit a položit na zem. Samice se těsně před porodem odpojuje od stáda a ve vysoké vegetaci porodí jediné mládě, které po narození váží 4 až 7,5 kg.

Dospělosti se však dožívá jen čtvrtina narozených mláďat, dalších padesát procent mláďat se stává obětí nemocí nebo predátorů. V přírodě se může kudu malý dožít až 15 let.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související