Ve dvorském safari parku se poprvé vylíhla kobra kapská, jeden z nejnebezpečnějších hadů Afriky

2. červenec 2022 07:56

Dvorským chovatelům se už podařilo poprvé v českých a slovenských zoo rozmnožit zmije Nietscheiovy, úspěch slavili i v odchovu lijánovce kapského, což neumí žádná jiná zoo na světě, a připomenout bychom mohli i odchov bojg afrických a kobříků kapských. Teď se ale s reportérkou Danou Voňkovou vydáme za nejnovějším hadím přírůstkem.

Čtěte také

Samice kobry kapské snesla v Safari Parku Dvůr Králové na Velikonoce snůšku, z které se vylíhla první kobra kapská v historii chovu. Odchov byl složitý kvůli specifickým klimatickým požadavkům hadů. Rodiče mohou lidé vidět v působivé expozici Jedovatá Afrika.

„Nejnáročnější na celém odchovu bylo vůbec vytvořit takové podmínky, aby se hadi rozmnožili. To trvalo osm let a ani po vylíhnutí prvního mláděte si nemůžeme být jisti, že jsme vše zvládli,“ říká zoolog Michal Podhrázský. Domovinou kober kapských je jižní Afrika, kde jsou sezonně velké výkyvy teplot. Tým jeho chovatelů v průběhu let vyzkoušel nepřeberné množství kombinací teplot v průběhu zimy a léta.

Malá kobra setrvává v zázemí. Zatím nepřijala žádnou potravu. „Tráví žloutkový váček a s potravou - jak je obvyklé - čeká na první svlek. Nastane to v nejbližších dnech, zhruba týden od líhnutí,“ doplňuje zoolog.

Safari park chová kobry kapské už od roku 2014 a od té doby herpetologové usilovali o jejich rozmnožení. Jedna ze dvou chovných samic nakonec snesla vajíčka letos na Velikonoce. Ze čtyř oplozených se však vylíhlo jen jedno životaschopné mládě. „Považujeme to za velký úspěch, ale je před námi mnoho otázek, které musíme vyřešit,“ připouští Michal Podhrázský. Jak upozorňuje, potvrzení správné metodiky chovu přichází s dalšími pravidelnými odchovy, mnohem spíše však s odchovem ve druhé generaci (tedy rozmnožení mláďat už odchovaných na daném místě).

Čtěte také

Chov kober kapských je velmi náročný i z důvodu jejich mimořádně silného jedu. Kobry kapské jsou ovšem poměrně klidná zvířata a při zachování velké opatrnosti se s nimi dobře pracuje. Zcela vyloučen je ve standardních situacích kontakt s těmito hady - například při úklidu je nutné zavřít je v bezpečně odděleném prostoru.

První odchov kober kapských navazuje na další úspěchy Jedovaté Afriky. Chovatelům se povedlo vytvořit tu ideální podmínky a poprvé v českých a slovenských zoo rozmnožit zmije Nitscheiovy; další zdejší jedovaté obyvatele, liánovce kapské, neumí rozmnožit žádná jiná zoo na světě.

Výjimečné jsou i dvorské odchovy bojg afrických neboli boomslangů a kobříků kapských. Ani kobry se ve Dvoře Královské nemnoží poprvé - zhruba před 30 lety se tu líhly asijské druhy kober.

Čtěte také

Kobra kapská je jedním z nejnebezpečnějších hadů Afriky. Její jed je nesmírně silný a navíc tento had žije často v blízkosti lidských sídel. Je tedy relativně vysoká šance, že se s lidmi dostane do konfliktu.

Pozoruhodné je její latinské druhové jméno nivea - to znamená sněžná či sněhová. Odkazuje nejspíš na to, že první evropští vědci dostali do rukou zvířata naložená v lihu, a tedy značně vybledlá.

Zdravá kobra kapská vytváří mnoho barevných forem v žlutých tónech, doplněných různým množstvím tmavých znaků. V Evropě je podle databáze ZIMS chovají pouze dvě zahrady, je ale známé, že je drží legálně i nelegálně větší množství soukromníků.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související