Mamby patří k nejjedovatějším hadům Afriky. Safari Park Dvůr Králové chová mambu černou a zelenou

28. květen 2022 08:23

Statistiky sice dokazují, že jen 10 procent uštknutí způsobí právě tyto dva hadí druhy, na druhou stranu jen čtyřicetina obsahu jedové žlázy mamby postačí k tomu, aby člověk zemřel. Proto se jí někdy říká „bič Afriky“. Ve dvorském safari parku se mambám i tak dostává kvalitní péče, což potvrdil zoolog Pavel Moucha redaktorce Daně Voňkové.

Čtěte také

Mambu černou najdete v královédvorském safari parku v pavilonu Vodní světy. A proč se jí říká černá? Jméno dostala podle barvy sliznice uvnitř tlamy. Mamba patří k nejjedovatějším hadům Afriky. Pohybuje se spíše po zemi a když se plazí, zvedá přední část těla, aby se rozhlédla.

Obývá savany, polopouště, travnaté a křovinaté oblasti na jihu Sahary, ve střední a jižní Africe. Její hlavní potravou jsou drobní savci, plazi a ptáci, které objeví díky svému čichu.

Když se mamba černá cítí v ohrožení, nejprve nepřítele zastrašuje, dokáže vztyčit hlavu až do výše jednoho metru, zaoblí záda, což ji pomáhá udržovat rovnováhu, otevře tlamu, kterou pohybuje ze strany na stranu a syčí. Jestliže nebezpečí nepomine, zaútočí.

Její neurotoxický jed oběť ochromí. Jed mamby černé negativně působí na mozková a míšní centra nervového systému člověka, rozkládá červené krvinky a zpomaluje srážení krve. Smrtelná dávka pro člověka je 10 až 15 mg, přičemž jedním kousnutím vpraví obyčejně do těla 100 až 120 mg jedu.

Čtěte také

Proto je pro člověka kousnutí mambou téměř vždy smrtelné. Jed působí velmi rychle, smrt může nastat do dvaceti minut. Antisérum je vzácné, nákladné a obvykle je mají při sobě pouze lidé, kteří předpokládají, že by se s tímto hadem mohli setkat.

Mladé mamby jsou jedovaté od narození a mohou se už pár minut po vylíhnutí aktivně bránit. Mají plně vyvinuté jedové žlázy, které obsahují tolik jedu, aby to stačilo k usmrcení dospělého člověka. Není pravda, že mamba černá cíleně útočí na lidi, obvykle využije své rychlosti k tomu, aby unikla do bezpečí.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související