Tyto kevlarové rukavice denně používá zoolog Martin Smrček při práci s nejjedovatějšími hady světa

6. duben 2019 10:10

Safari park Dvůr Králové chová kolekci 39 jedovatých hadů, mezi nimi mambu černou, která je nejjedovatějším hadem na světě a zároveň nejdelším hadem Afriky, měří od 2 do 4 metrů.

A víte, co má společného přepevná tkanina „kevlar“ s hady? I to vám povíme, vyrábějí se z ní speciální rukavice pro práci s těmito jedovatými tvory.

Kevlarové rukavice denně používá zoolog Martin Smrček a všechno vám to potvrdí v rozhovoru redaktorky Dany Voňkové.

Hady obestírají legendy a mýty. Lidé se jich bojí, ale zároveň je fascinují a přitahují

Martin Ertner se specializuje na focení plazů ve volné přírodě

Našimi hosty jsou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové Andrea Jiroušová a Martin Smrček, oba ze Safari Parku Dvůr Králové. Prázdniny sice skončily, ale Safari Park má stále co nabídnout.

Největšího jedovatého hada Afriky uvidíte v královédvorském safari parku v pavilonu Vodní světy. A proč se jí říká „černá“? Jméno dostala podle barvy sliznice uvnitř tlamy.

Mamba patří i k nejrychlejším hadům na světě, dokáže vyvinout rychlost až 20 kilometrů za hodinu. Pohybuje se spíše po zemi a když se plazí, zvedá přední část těla, aby se rozhlédla.

Obývá savany, polopouště, travnaté a křovinaté oblasti na jihu Sahary, ve střední a jižní Africe. Její hlavní potravou jsou drobní savci, plazi a ptáci, které objeví díky svému vynikajícímu čichu.

Když se mamba černá cítí v ohrožení, nejprve nepřítele zastrašuje, dokáže vztyčit hlavu až do výše jednoho metru, zaoblí záda - což jí pomáhá udržovat rovnováhu - otevře tlamu, pohybuje hlavou ze strany na stranu a syčí. Jestliže nebezpečí nepomine, zaútočí. Její neurotoxický jed oběť ochromí.

Mamba černá

Jed mamby černé negativně působí na mozková a míšní centra nervového systému člověka, rozkládá červené krvinky a zpomaluje srážení krve.

Smrtelná dávka jedu pro člověka je 10 až 15 mg, přičemž jedním kousnutím vpraví obyčejně mamba do těla 100 až 120 mg jedu. Proto je pro člověka kousnutí mambou téměř vždy smrtelné.

Jed působí velmi rychle, smrt může nastat do 20 minut

Antisérum je vzácné, nákladné a obvykle je mají při sobě pouze lidé, kteří předpokládají, že by se s tímto hadem mohli setkat.

Mamba západoafrická

Mladé mamby jsou jedovaté od narození a mohou se už pár minut po vylíhnutí aktivně bránit. Mají plně vyvinuté jedové žlázy, které obsahují tolik jedu, aby to stačilo k usmrcení dospělého člověka.

Není pravda, že mamba černá cíleně útočí na lidi, obvykle využije své rychlosti k tomu, aby unikla do bezpečí.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související