Jedovatá Afrika. Podobnou skupinu nebezpečných hadů na jednom místě hned tak neuvidíte!

14. prosinec 2019 10:20

Je čas udělat si plán na atraktivní vánoční výlet. Zajímají vás hadi? Pak se vydejte do Safari Parku Dvůr Králové. Mimořádnou kolekci, ve které jsou kobry, krajty, mamby nebo bojgy, najdete v přední části jinak opravovaného pavilonu Vodní světy. Podobnou skupinu jedovatých plazů na jednom, i v zimě veřejně přístupném místě, hned tak neuvidíte! 

Od zoologa Pavla Mouchy a redaktorky Dany Voňkové se mimo jiné dozvíte, jak se uklízí „hadí obývák".

V našich podmínkách dojde k uštknutí jedovatým hadem výjimečně. Na pozoru bychom měli být před zmijí. Ale každý z nás se může setkat s exotickým jedovatým hadem v teráriích nebo na dovolené v zahraničí. I kousnutí jedovatým hadem, pokud je správně ošetřeno, lze bez následků překonat.

Samotné kousnutí může být velmi bolestivé, v jeho místě jsou vidět dvě bodné ranky a zarudnutí. Další příznaky mohou být různé podle druhu hada, množství jedu, který se dostal do těla, i podle individuální reakce na jed. U alergiků se může dostavit zvracení, průjem, někdy i kolaps organismu.

Jedovatá Afrika v Safari Parku Dvůr Králové

Důležitou informací pro lékaře je, o jaký druh hada se jednalo. Pokud vás to neohrozí, pokuste se hada zachytit mobilem. V opačném případě je dobré si co nejpřesněji zapamatovat, jak had vypadal.

Nejdůležitější je, aby kousnutý člověk zůstal v klidu

Panika i zbytečný pohyb zvýší tepovou frekvenci a jed se po těle šíří rychleji. Pokud pomáháte uštknutému, pokuste se jej uklidnit a být mu psychickou oporou.

Čtěte také

Lékařskou pomoc přivolejte při každém hadím kousnutí, sami totiž nemusíte bezpečně poznat, zda byl had jedovatý. Pomoc by měla ideálně zavolat druhá osoba. Než záchranná služba dorazí, přesuňte se pomalu na bezpečné místo - nejlépe na takové, kde se had nemůže ukrýt.

Místo postižené kousnutím jedovatým hadem bychom měli udržovat pod úrovní srdce tak, aby se tok krve směrem k srdci zpomalil. Postižené místo můžete zabandážovat elastickým obinadlem, ale ne zcela pevně, to by se tok krve zpomalil příliš.

Při jedovatém kousnutí bude postižené místo pravděpodobně natékat. Proto odstraňte všechny šperky a velmi upnuté oblečení.

Safari Park Dvůr Králové chová bojgy africké, zmiji útočnou, kobru kapskou, kobru černou, langahu madagaskarskou, mambu zelenou, hroznýše madagaskarského, krajtu tmavou a písmenkovou a řadu dalších zajímavých hadů.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související