Nehubuj na Krakonoše nebo s tebou flákne! Podkrovní galerii vysockého muzea obsadil Pán našich hor

25. leden 2021 11:47

Ve Vlastivědném muzeu ve Vysokém nad Jizerou už tradičně jednička na konci letopočtu patří Krakonošovi. Pán hor se v nejrůznějších podobách usadil v tamní podkrovní galerii i letos, a dokonce bude možné setkat se s ním i na webových muzejních stránkách města Vysokého.

Reportérka Eliška Pilařová ale s muzejnicí Svatavou Hejralovou vyšlapala až pod střechu toho kouzelného domu naproti kostelu svaté Kateřiny.

Čtěte také

Na půdě vysockého vlastivědného muzea, a to doslova na půdě, Krakonoš stokrát jinak. Dá se říct, Krakonoš kam oko pohlédne. Stovka byla dodržena?
„My jsme ji překročili. Krakonošů v nejrůznějších podobách máme asi 420."

Jednak jsou ti staří v muzejních sbírkách. Ale existuje také stále spousta výrobců těch drobných Krakonošů. Už více než jedno století je to dobrý artikl pro turisty.
„To byl určitě. Ale těch výrobců už zase tolik není, bývalo jich víc. Jen připomenu toho nejstaršího, pana Harcubu ze Sklenařic. Z těch současných pan Kubina, který je až od Náchoda. Dál pan Paska z Poniklé nebo pan Ulrich z Jablonce nad Jizerou."

Krakonoš, pán hor, jak byl dřív nejčastěji zobrazován

A ve Vysokém jsou ještě lidé, kteří dodnes na Krakonoše věří. Když se řekne: co to je zase za počasí, tak oni říkají, nechte toho, uvidíte, bude zle.
„Já vždy říkám: nehubuj na Krakonoše, nehaň ho, nebo s tebou flákne."

Čtěte také

Zaujaly mne tady pytle nožiček a ručiček, to je pohled do dílny?
„Po Drahuši Waldmannovi z Pasek zbylo těch Krakonošů málo, i když jich vyráběl spoustu nádherných a různých velikostí. Byl to můj strýc, takže si pamatuji, jak je vyráběl. Ale zbyly po něm ty pytle ručiček a nožiček, hlavičky a kloboučky."

„On byl strašně pečlivý. Takže ruka, která třeba drží hůl, je dokonce lepená nadvakrát, aby se nezlomila. A všechno jsou to přírodní materiály. Dohledával větvičky, barvil piliny. V tom bylo to jejich kouzlo. A vyrobil jich tisíce a tisíce. Takže jsme to tady udělali jako takovou malou dílničku na Krakonoše."

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související