Přijímací šaty císařovny Sissi nebo sbírku Krakonošů všech velikostí můžete spatřit v Jilemnici

31. červenec 2019

Dovolenou v Krkonoších si můžete zpestřit  návštěvou Jilemnice. Když počasí nepřeje turistice, v tamním Krkonošském muzeu můžete strávit i celý den. Sídlí totiž v jilemnickém zámku a čeká tam na vás hned několik zajímavých atrakcí. Kromě stálých expozic o historii lyžování a životě starých horalů se letos o prázdninách můžete dokonale seznámit také s vládcem hor.

Na letní výstavě nazvané Krakonoš se v Jilemnici dozvíte, kde se tento dobrý duch hor vzal, jaká byla jeho první podoba a kde všude se objevoval. Uvidíte tam knihy a mapy s nejstaršími podobami Krakonoše a s tím největším se můžete i s celou rodinkou vyfotografovat.

Vadim Petrov miluje pohádky. A stále fandí Krakonošovi, příkladu poctivosti a spravedlnosti

Vadim Petrov na tiskové konferenci v Jičíně

Mezi oceněnými na Pražském hradě u příležitosti státního svátku 28. října byl i hudební skladatel, pedagog a klavírista Vadim Petrov. Prezident Miloš Zeman mu předal Medaili Za zásluhy I. stupně.  

Redaktorku Romanu Pacákovou výstavou provedla pracovnice Krkonošského muzea v Jilemnici Jana Krausová.

Výstavu Krakonoš můžete v Krkonošském muzeu na zámku v Jilemnici navštívit až do konce září a můžete se těšit i na komentované prohlídky.

Najdete tam Krakonoše všech možných podob a velikostí, většinou vytvořené dávnými horaly z různých přírodních materiálů, ale také třeba ze skla, keramiky, nebo postavičky Krakonoše jako marionety.

Výstava Krakonoš v Krkonošském muzeu v Jilemnici

A protože výroby tohoto v 2. polovině 19. století velmi populárního turistického suvenýru se ujali také krkonošští skláři, na výstavě je k vidění i kolekce Krakonošů ze skla.

Další specialita čeká v létě na návštěvníky Krkonošského muzea v Jilemnici!

Pouze o letních prázdninách si můžete projít zámeckou expozici doplněnou věrnými replikami oděvů z druhé poloviny 19. století, tedy z éry Jana Nepomuka hraběte Harracha, do jehož časů je expozice stylizována.

Model z roku 1867 pro návštěvnice lázní, doplněný kloboukem a slunečníkem

Oděvy jsou zapůjčené ze sbírky manželů Nešněrových a nechybí mezi nimi uniforma císaře Františka Josefa I. nebo nádherné přijímací šaty jeho manželky Alžběty Bavorské, známé jako Sissi.

Návštěvní doba Krkonošského muzea v Jilemnici:
červenec-srpen: út-ne 8:30-12:00 a 13:00-17:00
Prohlídka trvá 60 - 90 minut, možno procházet i volně bez průvodce.

Krkonošské muzeum Jilemnice vás tedy srdečně zve k prázdninové návštěvě!

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.