Návštěvníky polického klášterního kostela čeká o prázdninách komentovaná prohlídka i s koncertem

15. červenec 2020

Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují bude letos otevřený i mimo bohoslužby. Komentované prohlídky s malým koncertem se rozhodli uspořádat dva místní dobrovolníci. A první je už dnes večer.

Přemýšlím, kdo všechno má klíče od kostela. Většinou pan farář, možná varhaníci či správce.

A v Polici nad Metují také Kateřina Pfeiferová. Ta je takovou dobrovolnou průvodkyní.
„Je to akce čistě od srce. Protože s přítelem, který je varhaníkem v polickém kostele, sem občas chodíme zpívat nebo děláme různé koncerty pro veřejnost. Když jsem viděli, kolik lidí se tady otočí a nakukuje přes zavřené dveře, tak jsme si říkali, že je to škoda. Tak mne napadlo, že bychom mohli zkusit dělat prohlídky kostela včetně krátkého koncertu nakonec."

Ocitli jsme se v gotickém prostoru

„Tento chrám byl stavěn v roce 1253, kdy se začalo se stavbou celého klášterního komplexu včetně kostela. Teď právě stojíme v kněžišti, což je nejzachovalejší část stavby. Kostel byl v historii několikrát vypálen i vydrancován. A mniši, kteří tu žili v dobách husitských válek, byli povražděni, takže to i na určitou dobu úplně zastavilo chod kláštera. A říká se, že do bývalé krásy, v které byl komplex vystavěn, už se nikdy nevrátil."

Když se podíváme nahoru, uvidíme obrovské varhany

A za varhaníkem Antonínem Hubkou se jdeme podívat na kůr.

Čtěte také

Jaký je rozdíl hrát na klavír a tyto mohutné varhany?
„Já se musím přiznat, že na klavír neumím hrát. Varhany jsou vlastně takový první počítač. Protože tam se v podstatě spouští jedničky a nuly. Buď se ventil otevře a pustí se vzduch do píšťaly, nebo se zavře a píšťala nehraje."

„Na varhany můžete zahrát cokoliv. V loňském roce při jedné svatbě chtěla nevěsta zahrát skladbu My Heart Will Go On od Céline Dion ze slavného filmu Titanic. Tak jsme to zahráli," usmívá se Antonín Hubka.

Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují bude letos otevřený i mimo bohoslužby

Prohlídky farního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují začínají vždy v 18:00 hodin. A konají se každou středu, sobotu a pondělí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka