Návštěvníci hradů a zámků si v letošní sezoně připlatí na vstupném. Mládež a děti naopak ušetří

12. leden 2022 07:54

Národní památkový ústav zvyšuje ceny vstupného na hradech a zámcích. Důvodem jsou vyšší náklady na provoz těchto památek. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová.

O kolik se vstupné zvýší?

Vstupné se zvýší v průměru o 30 korun u základních prohlídkových tras, tedy přibližně o 15 procent oproti loňským cenám.

Čtěte také

V této chvíli mluvím o hradech a zámcích ve správě Národního památkového úřadu jak v Královéhradeckém, tak i sousedním Pardubickém a Libereckém kraji.

Zvýšené vstupné pro návštěvníky ale ani zdaleka nepokryje náklady, které musí letos Národní památkový úřad zaplatit, pokryje se tak jen zhruba jejich jedna třetina, zbytek musí uspořit. Proto se hledají také možnosti, kde se ušetřit dá.

Přesná čísla ještě nejsou známá, rozpočty v těchto dnech teprve vznikají a protože je NPU příspěvkovou organizací, probíhají také jednání s Ministerstvem kultury.

Proč dochází ke zvýšení cen vstupného?

Čtěte také

Vyšší cena vstupného je spojená především s navýšením cen energií, pro Národní památková ústav v roce 2022 to znamená nárůst ceny za energie v průměru o více než 120 procent a to i přesto, že se žádná z budov neocitla v rámci energií v režimu DPI.

V letošním roce se zvýší také náklady na opravu a údržbu a to o 10 až 20 procent. Národní památkový ústav musí připlatit například i za služby ostrahy objektů a to zhruba o 10 procent, náklady například na telefony stoupnou o více než 60 procent. Když to sečtu a budu mluvit v korunách, celkové výdaje na provoz Národnímu památkovému ústavu v tomto roce vzrostou o přibližně 150 až 190 milionů korun.

Čtěte také

Ceny na základních návštěvnických okruzích se tedy budou zvedat, naopak ale některé věkové skupiny za vstup zaplatí méně než doposud. O jaké jde?

Snížení vstupného se týká dětí a mládeže do 18 let. Ti doposud platili polovinu základního vstupného, to se jim od letošního roku sníží ještě o 10 procent.

Děti do 6 let mají nadále vstup do památek zdarma. Mládež od 18 do 24 let zaplatí 80 procent základního vstupného bez rozdílu, zda jde o studenty nebo ne. Národní památkový ústav chce také uzpůsobit výklad průvodců právě pro menší děti, aby pro ně byly prohlídky zajímavé a ne příliš dlouhé.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související