Národní památkový ústav plánuje letošní rozpočet pro opravu památek. Investic bude určitě méně

4. leden 2021 10:07

Národní památkový ústav projednává rozpočet na opravu památek pro letošní rok. Konečná částka zatím není daná, už teď je ale jasné, že investic bude kvůli pandemii koronaviru méně než v předchozích letech. Opravy se proto budou týkat především už zahájených prací a akutních stavů.

Čtěte také

Národní památkový ústav spravuje v Královéhradeckém kraji celkem pět objektů. A na každém z nich se něco děje. I když rok 2021 má být alespoň podle investičního referenta Jiřího Svobody o něco méně výrazný co se týká oprav než předchozí léta.

„Lze tak předpokládat, protože v rámci roku 2021 ještě v současné chvíli přesně nevíme, jak bude probíhat financování vzhledem k nouzovým opatřením. Tudíž my jsme ještě nyní v přípravách dávání dohromady seznamu, kterých akcí by se to mohlo pro tento rok týkat."

Čtěte také

Sešli jsme se v Náchodě na zámku. Tak proč se nezeptat rovnou na něj. Protože tady už se opravuje celý zámecký kopec. Bude oprava i letos pokračovat?

„V tomto roce budou navazovat další práce, které byly v zimním období ukončeny. To znamená, že budou probíhat další zemní práce v přípravě cest a obnovy zdí. Potažmo v dalším čištění prostoru, které se týká obnovy zámeckého kopce v Náchodě."

Podívejme se dál. Co se chystá v Ratibořicích?

„V Ratibořicích jsme v současné chvíli ve fázi projektové nebo předprojektové přípravy, která se bude s největší pravděpodobností týkat Panského dvora a jeho budoucího rozvoje."

Čtěte také

To ovšem bude muset být opravdu velká investice, protože Panský dvůr v Ratibořicích je rozlehlý objekt.
„Přesně tak, víceméně je to soustava pěti větších či menších objektů. V současné chvíli připravujeme jakýsi záměr na umístění archeologického depozitáře, který by měl fungovat pro Národní památkový ústav a pro území Čech."

Teď se podívejme do unikátní jízdárny v Hrádku u Nechanic. I tam se budou dít věci?
„Máme připravenu projektovou dokumentaci týkající se téměř poloviny objektu. Právě záchrany jízdárny, kočárovny a navazující části objektu, střech a tak dále. V současné chvíli je to o tom, že vyhledáváme možné dotační programy, aby se tato akce dala financovat."

Čtěte také

Ještě jsme se nedotkli zámku v Opočně. Tam se dlouhá léta kvůli majetkovým sporům nic zásadního nedělo. Tak to tam bude vypadat v nastávajícím roce?

„Zámek v Opočně je zatížen restitučním sporem, která ještě pokračuje. Tím jsou investice do objektu, respektive jeho rozvoj, z pohledu naší státní instituce problematické. Neznamená to, že by se tam nic nedělo. Samozřejmě probíhají klasické drobné údržby. Nicméně větší investiční akce, ať už je to obnova jízdárny nebo hospodářského dvora, teprve čekají," dodává Jiří Svoboda.

Veškeré práce na všech památkách jsou naplánovány opět od jara letošního roku. Pokud to ale počasí dovolí, mohou začít už v zimním období.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související