Národní památkový ústav hledá využití pro budovy panského dvora v areálu zámku v Ratibořicích

21. září 2021 09:24

V bývalém panském dvoře ratibořického zámku na Náchodsku má vzniknout centrální depozitář archeologických nálezů. Národní památkový ústav ho chce vybudovat v chátrající stodole, která už mnoho let nemá využití. Po kompletní přestavbě bude mít objekt dvě patra. 

Ivan Češka, kastelán ratibořického zámku, vlastně správce celého údolí, nás vede do panského dvora.
„Ano, je to hospodářský panský dvůr. Národní památkový ústav s ním má své plány. Můžete vidět v závěru hospodářského dvora dlouhou budovu, částečně v tomto stavu nezastřešenou, která by měla být v budoucnu využívána jako centrální depozitář zejména pro potřeby deponování archeologických nálezů."

Čtěte také

„Ty Národní památkový ústav zpracovává a pak předává sbírkotvorné organizaci, kterou je Národní muzeum."

Investiční technik Národního památkového ústavu Jiří Svoboda zná technické záležitosti. V jakém stavu tedy je momentálně tato budova?
„V podstatě je dnes jen zabezpečena ve stylu torza. To znamená, že větší část budovy je bez střechy. Stavba postrádá veškeré vnitřní konstrukce, ať už příčky nebo podlahy. Bavíme se o objektu, který už nabyl tak velkého vnitřního dluhu, že je na totální kompletní generální rekonstrukci."

Národní památkový ústav hledá využití pro budovy panského dvora v areálu zámku v Ratibořicích

„Když projdeme těmito vraty, tak se dostaneme do vnitřku budovy, která je poměrně veliká. Se záměrem budoucího využití, tedy archeologického depozitáře, je dohoda taková, že by se měla kompletně rehabilitovat obálka budovy. Tedy fasáda, veškeré nepůvodní zásahy do objektu podle zpracovaného historického průzkumu."

Čtěte také

„Plán je takový, že na nové využití by se měla projektovat fáze, které by měla řešit stavbu ve stavbě," dodává Jiří Svoboda.

Co tady bylo dříve? K čemu budova sloužila dobře ví kastelán Ivan Češka.
„Je to klasická stodola, tedy sloužila k uskladňování čehokoliv. Senem počínaje, přes slámu na podestýlky a tak dále, až například po uložení pytlovaného obilí a podobně. Protože tato budova, jako stodola, je nejlépe adaptovatelná pro potřeby budoucího depozitáře, aniž by utrpěly její památkové a architektonické hodnoty, je jediná možná v rámci hospodářského dvora."

Součástí záměru vybudování nového depozitáře a ratejny bude také obnova bytu rodiny Panklových, který na panský dvůr ratibořického zámku na Náchodsku navazuje.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související