Natáčení s kozou si budu pamatovat do konce života, směje se režisérka nového filmu Láska na zakázku

30. květen 2024

Ve čtvrtek 6. června zamíří do kin nový český film, komedie režisérky Evy Toulové s názvem Láska na zakázku. Ve snímku hrají Martin Kraus, Jiří Krampol, Igor Bareš, Valerie Zawadská nebo Václav Vydra. A je o tom, že bychom si měli dávat dobrý pozor na to, co si přejeme, protože by se nám to také mohlo splnit. Režisérka Eva Toulová je naším dnešním hostem.

O čem tedy je film Láska na zakázku? Je to komedie?
Je to romantická komedie o tom, co se stane, když se vám splní všechny vaše sny. Máte na začátku především pracovní sny a postupně zjišťujete, že to není tak růžové, jak jste si vysnili. Vaše povolání má své limity a meze. Sledujeme ve filmu několik hlavních postav a každá má své konkrétní problémy a hledá speciální cestičku, jak se s nimi vypořádat.

Ono je hezké, když se sny splní, ale asi je potřeba k nim dojít postupně, nějakou delší cestou. Nikoliv použít Arabelin prsten, otočit s ním a hned mít přání splněné.
Je to přesně tak. Já si osobně myslím, že důležitější než cesta je cíl. Za sebe to mám tak, že pokud si to opravdu nevybojujete a nevydřete, tak pak si toho třeba ani tolik nevážíte.

Osobně si myslím, že cesta je důležitější než cíl. Za sebe to mám tak, že pokud si něco nevydřete, tak pak si toho třeba ani tolik nevážíte.
Eva Toulová, filmová režisérka

Hrajete také v tomto svém novém filmu? Protože v Superženě, což je váš předchozí film, který jsme představovali v lednu, jste si střihla dokonce hlavní roli.
Tady jsem si také střihla jednu roli, protože je tam jedna postava, která natáčí reklamy. To bylo takové trošku ztotožnění, které ukazuji, protože vychází i z reálných parametrů některých klientů, kteří nám dávají zakázky. Občas je to šílené, a když už si to člověk takto prožil, tak jsem si řekla, že to aspoň přetavíme v komedii.

Čtěte také

Můžeme nějaký konkrétní případ jmenovat, který jste použili ve filmu?
Ono se to takto hůř vypointovává, ale kromě linky mé postavy je tam linka Martina Krause a to je hypnoterapeut. Všichni plus minus nějak víme, co to je, ale nikdo neví, co to je do hloubky. Tak jsme si řekli, že to tady ukážeme. Měli jsme dramaturga, reálného hypnoterapeuta Šimona Pečenku, který nám povídal neuvěřitelné historky, s čím za ním lidé chodí. Třeba jednou mu někdo přivedl do ordinace živou kozu, že nedojí a že by ji potřeboval zhypnotizovat. Říkala jsem si, to je tak šílené, že když to dám do filmu, nikdo  mi to neuvěří. Nakonec jsme jednu z těch historek opravdu vybrali a do ordinace přichází Valinka Zawadská. Myslím, že natáčení s kozou si budu pamatovat do konce života. Dělala přesně to, co nemá dělat. A naopak.

Jsem velký milovník pozorování, moc ráda jezdím městskou hromadnou dopravou a vždy si pamatuji zajímavé lidi a jejich historky.
Eva Toulová, filmová režisérka

Kde jste přišla k tomu námětu? Je to opět z reálného života, kterým se necháváte ráda inspirovat?
Já jsem velký milovník pozorování, moc ráda jezdím městskou hromadnou dopravou a vždy si pamatuji zajímavé lidi a jejich historky. A tentokrát jsem se propojila s dramaturgem, ty příběhy si sbírám a zapisuji, a když už jich je z nějaké oblasti hodně, tak si říkám, že by možná stálo za to z nich udělat ústřední téma. Teď to vyšlo na natáčení reklamy a hypnoterapii.

Čtěte také

Jak se vám natáčelo a pracovalo s herci jako Martin Kraus, Valerie Zawadská, Jiří Krampol, Václav Vydra, Igor Bareš, ale i Eva Hrušková nebo Uršula Kluková? To je parádní sestava.
Přiznám se, že pokud si můžu vybrat a s nějakým hercem se mi spolupracuje dobře, tak si ho ideálně obsadím znovu, pokud se do role hodí. Třeba s Igorem Barešem nebo Valerií Zawadskou už točíme poněkolikáté. Ale měla jsem tam i novinky, například v podobě pana Krampola. A když mám herce, se kterým jsem ještě nepracovala, tak se toho o něm snažím hodně zjistit, jak se mi s ním bude dělat. Zrovna u pana Krampola, kdy je už v pokročilejším věku, jsme s ním měli celý natáčecí den se spoustou textu a bylo opravdu velké vedro. Tak jsem se nenápadně ptala okolí, jestli si myslí, že to zvládne. A můžu říci, že mě neuvěřitelně překvapil, nemusela jsem ho jedinkrát opravovat, texty uměl jak básničku. Oproti jiným hercům mi vyrazil dech.

Tak určitě ráda uslyšíte, co on řekl o vás a o tomto natáčení: bylo to skvělé, Evička totiž ví přesně, co po herci chce.
Tak to jsem ráda. Byla to vzájemně příjemná spolupráce. My jsme se pak ještě sešli na nějakém natáčení videoklipu. Ale můžu říci, že i ve filmu je vidět, jak Jirka srší energií, takže se bude na co koukat.

Režisérka Eva Toulová

Moc se těšíme, příští čtvrtek 6. června bude premiéra. A nezbývá, než se zeptat, na čem pracujete teď? Protože vy propagujete film, který bude mít premiéru, ale přitom už natáčíte další snímek.
Konečně jsem se dostala k filmu trošku jiného žánru, než jsou romantické komedie. A točím film, který je inspirován skutečnou událostí, jmenuje se Krtkův svět, to je zatím pracovní název. Hraje mi tam Bára Seidlová, také Igor Bareš a David Novotný. Celá ta kauza se týká vystaveného areálu Krtkova světa, který je v Praze v Dolních Měcholupech. Tam je velmi výrazná postava Josefa Roušala, který se rozhodl, že bude bojovat proti úřadům a byrokracii. Takže jsem musela nakoukat spoustu videí a prodrat se přesně tím, co nesnáším, tedy různými úředními podklady, abych to dokázala pojmout co nejopravdověji. Příprava na scénář byla neuvěřitelná a jsem zase o spoustu věcí moudřejší. I to je benefit toho, proč to dělám, že každý nový projekt vám přinese něco nového a nečekaného. Sama od sebe bych se k tomu vůbec nedokopala.

Jsem nesmírně vděčná a ráda za to, že se mi teď sešla práce, že můžu natáčet filmy, což dělám úplně nejraději. Moc za to děkuji.
Eva Toulová, filmová režisérka

Tedy tentokrát to bude závažnější filmové téma?
Ano, bude to závažnější. Ale s byrokracií se potýkáme ve větší či menší míře všichni. Určitě tam ukazujeme situace, které by mohly nejen inspirovat, ale minimálně se v nich spousta lidí potká.

Věřím, že vaše učitelka Věra Chytilová, slavná režisérka, by na vás byla pyšná.
To si vůbec netroufám říct.

Minimálně by byla ráda, že máte práci a točíte jeden film za druhým. Protože to je také důležité, ne?
Myslím si, že ano. Já jsem nesmírně vděčná a ráda za to, že se mi teď sešla práce, že můžu natáčet filmy, což dělám nejraději. Děkuji za to.

Eva Toulová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká režisérka Eva Toulová, která byla naším hostem. Moc děkuji za rozhovor a ať se Láska na zakázku líbí.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související