Na tradiční sokolnické setkání se do Opočna sjeli milovníci lovu z celé Evropy

11. říjen 2019 08:47

Do Opočna na Rychnovsku dorazili sokolníci z 11 zemí Evropy a přivezli s sebou přes stovku dravců. Největší zastoupení má orel skalní, ale nechybí ani vzácný druh orla nejmenšího. Na 52. tradiční setkání sokolníků se pro podrobnosti vypravila reportérka Jana Házová.

Největší chumel je kolem nejmenšího orla. Jsme tady správně.

Čtěte také

„Ano, to je ta vzácnost. Mám tady v Opočně orla nejmenšího, což je letošní odchov ze ZOO Liberec. Jinak standardně tito dravci žijí ve Španělsku, v Africe, v Indii či v Rusku," říká Václav Křemel, sokolník z Mladé Boleslavi.

A hned ještě doplňuje: „Není to úplně standardní dravec, který se používá k lovu a k dnešnímu modernímu sokolnictví. A to díky podmínkám k lovu. Tento dravec je menší než například náš jestřáb nebo káňata Harrisova, to jsou ptáci oblíbení v moderním sokolnictví. Orel nejmenší má o nějakých 300 gramů méně, což je potom při lovu znát. Neuloví například tak velkého zajíce."

52. tradiční setkání sokolníků v Opočně

Pan Bárta představil dravce, kterého právě držel na ruce: „Je to kříženec sokola stěhovavého se sokolem loveckým. A přišel jsem se právě podívat na toho orla nejmenšího. On je zhruba tak velký jako sokol. A mne baví lovit se sokoly lovit ptáky. S tím orlem by to šlo také, proto mě zajímá."

Čtěte také

Se Zdeňkem Havránkem, jedním z organizátorů setkání sokolníků, stojíme v zámeckém parku v Opočně a pozorujeme jednoho nádherného dravce vedle druhého. Rolničky se ozývají ze všech stran.

„Ty rolničky mít musí. Protože když vám ten dravec zalétne někam například do vysokého rákosí, tak musíte vědět, kde přesně je. Dát jim rolničku je nejjednodušší způsob. A díky tomu také slyšíte, z kterého směru dravec letí k vám. Lovit budeme zajíce, zvěř srnčí holou a bažanta," vysvětluje Zdeněk Havránek.

Letošní sokolnické setkání skončí na nádvoří opočenského zámku v sobotu večer v 19 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související