Na Rychnovsku po pěti letech opět vykvetly vzácné orchideje. Může za to chladný a deštivý květen

11. červen 2019 09:59

Prstnatec Fuchsův - tak se jmenuje divoká orchidej, která v těchto dnech začíná kvést na několika lokalitách na Rychnovsku. Podle botanika z muzea Orlických hor Jana Doležala tato vzácná rostlina vykvetla po pěti letech. Důvodem je prý vlhký a chladný květen. Na jedno z míst, kde se orchidej vyskytuje, se s botanikem vypravila i reportérka Jana Házová.

Brodíme se vysokou trávou uprostřed lesa a míříme k písníku.

Vzácné orchideje vstavač májový a pětiprstka žežulník vykvetly na broumovských loukách

Pětiprstka žežulník na lokalitě u Hlavňova

V obou případech jde o chráněné druhy, které se vyskytují jen v určitém prostředí. Jedním z míst je podle Elišky Vicherové z Chráněné krajinné oblasti Broumovsko například louka u Hlavňova. Společně s Eliškou a amatérskou botaničkou Naďou Roškovou se tam vypravila reportérka Jana Házová.

„Hledáme jednu vzácnou květinu, jmenuje se orchidej Prstnatec Fuchsův. Je to krásná rostlinka asi 20 centimetrů vysoká s růžovými květy a tmavě skvrnitými listy," říká Jan Doležal.

Člověka by snad vůbec nenapadlo hledat orchideje uprostřed lesa.

„To je vlastně dobře, že by to člověka nenapadlo, protože i takto jsou ony orchideje chráněny. Ony jsou docela atraktivní a spousta lidí je v dřívějších dobách vyrývala k sobě na zahrádky. Ovšem tyto orchideje nejsou schopné růst v kultuře, protože ony mají zvláštní symbiózu s podhoubím určitých druhů hub a mohou růst právě jen na té své lokalitě."

Narazili jsme na jednu rostlinku, která ještě nekvete

„Je to opravdu drobná, nenápadná rostlina, která se v porostu může krásně ztratit a lehce ji přehlédnete. Když člověk neví, na to se má přesně koukat, tak vypadá jako tráva. Ale jsou vidět krásně tmavě skvrnité listy. To je právě typické pro Prstnatec Fuchsův."

Jan Doležal při hledání Prstnatce Fuchsova

Když ale orchidej nekvete a není vidět její krásné růžové květenství, tak ji může i botanik přehlédnout.

Doba květu těchto krásných orchidejí na Rychnovsku právě začíná.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související