Na Broumovsku vykvetly na jedné jediné louce divoké krokusy, kterým se lidově říká šafrán

24. duben 2018 08:50

Divoké krokusy nebo také divoký šafrán. Pod těmito názvy se skrývá drobná fialová květina, která například na Broumovsku roste na jedné jediné louce. A právě tam zavedl botanik Petr Koppl z CHKO Broumovsko reportérku Janu Házovou. 

Tak jsme na místě. Kam jsme to přijeli?

„Vystoupali jsme na ten méně strmý svah Broumovských stěn, takže jsme stoupali od Police nad Metují směrem ke Slavnému. A jsme na takové hezké louce, na které botanici napočítali kolem sedmdesáti druhů cévnatých rostlin. Což ale vlastně není tak moc. Ukazuje to na to, že je to pěkná louka, ale takto bohaté louky by na Broumovsku mohly být všude, kdyby bylo hospodaření řekněme šetrnější k přírodě," říká Petr Koppl.

A vyrážíme ke květinám, které jsou velmi vzácné. Už z jejich názvu se to dá tušit.

„Ano, to je zvláštnost této louky. Je to opravdu rostlina, která je synonymem vzácnosti. Je to šafrán. A je jich tady letos 526," usmívá se Petr Koppl.

Šafrán bělokvětý

Maličké fialové nenápadné kvítky.

„Ano jsou drobné, nejsou příliš velké. A jistým paradoxem je právě to, že jsou fialové, ale přitom jde o šafrán bělokvětý, crocus albiflorus," potvrzuje Petr Koppl.

Taková kytka asi nevyroste na každé louce?

„Zrovna tento šafrán bělokvětý přirozeně roste někde v Pošumaví, v Novohradských horách. Za pravděpodobně přírodní lze považovat i výskyty v Karpatech při východní hranici České republiky. A pak jsou ještě výskyty ve východních Krkonoších. Tam jsou častější. A na Broumovsku je tato jediná lokalita," říká Petr Koppl.

Jak dlouho tady budou ještě tyto vzácné rostliny k vidění?

„Myslím si, že to budou už spíš hodiny než dny," končí rozhovor Petr Koppl.

Šafrán bělokvětý se vyskytuje na osmi místech v zemi.
Spustit audio

Související