Na cestách se Zdeňkem Vackem, který se vydal autem ve stopách cestopisů spisovatele Karla Čapka

Možná by mělo další vydání pondělní rozhlasové talk shov o cestování mít přesnější titulek. Například "Po stopách málo známých cest spisovatele, novináře, dramatika a překladatele Karla Čapka". Vydáme se totiž především do Švýcarska, kam vyrazil Karel Čapek dvakrát autem. 

A o těchto méně známých výpravách, o kterých navíc spisovatel nepublikoval takřka nic, si popovídám s inženýrem Zdeňkem Vackem.

Ředitel Památníku Karla Čapka Strž ve Staré Huti u Dobříše po letech tyto cesty projel stejnými trasami v takřka totožném historickém voze. Navíc se po stopách autora výjimečných cestopisů vydal veteránem i na Britské ostrovy.

Vyrážíme z Hradce Králové

Na cesty s Karlem Čapkem jsme s inženýrem Vackem - obrazně - startovali z Hradce Králové, který je se spisovatelem velice těsně spojen.

Čtěte také

Sešli jsme se v unikátním prostředí expozice Muzea východních Čech, ve stylizované prvorepublikové kavárně. A mého hosta okamžitě zaujal historický automobil Start-D2.

Aby ne, jak uslyšíte, Karel Čapek jezdil v Alpách ve Švýcarsku a Rakousku Škodou Rapid a Škodou Populár. Přesněji - nechával se vozit, protože neměl "vůdčí list", tedy řidičský průkaz. Jaké to mohlo být tehdy cestování? Právě o tom v pořadu uslyšíte.

Auta a vlaky - lásky Karla Čapka

Zdeněk Vacek vám na rozhlasových vlnách potvrdí, že Karel Čapek miloval cestování vlakem.

Čtěte také

Když ale objevil možnosti, které mu dávaly výpravy automobilem, rád tento dopravní prostředek využíval. Jeho přednosti shrnul ve výstižné větě - "Jen autem lze poznati svět takový, jaký skutečně je."

Jak vypadalo takové cestování v předválečných letech 1935 a nebo 1937 po Švýcarsku? Jaké pohodlí, či spíš nepohodlí nabízely tehdejší automobily, byť na svou dobu nevšedně vybavené? A jakou byla řidičkou Olga Scheinpflugová, kterou Karel Čapek právě na první cestě do Alp požádal o ruku? To jsou témata pořadu "Na cestách".

Neobvyklé cestopisy

Italské listy (letos je to 100 let od prvního vydání cestopisu), Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska, Cesta na Sever - svérázné obrázky z cest Karla Čapka, jsou ojedinělými pohledy na život zemí, který spisovatel popisuje a glosuje svým neopakovatelným stylem.

A není náhoda, že spousta z cestopisných postřehů byla nejprve určena a publikována v novinách. Atmosféra, smysl pro vidění maličkostí a charakteristické detaily, jednoduchost a výstižnost, to jsou jen některé rysy cestopisů Karla Čapka. Včetně humoru.

Podle itineráře a map

Na vlnách Českého rozhlasu se dozvíte také podrobnosti o tom, jak přišel Karel Čapek a jeho přátelé k podrobnému itineráři svých cest do Alp.

Čtěte také

A jaké to je snažit se přesně podle takových podkladů cestovat v dnešní době, kterou charakterizují moderní navigace, to odhalí můj host mikrofonu.

Zdeněk Vacek má blízko jak k historickým autům, tak k dílu Karla Čapka. Mohu vás ujistit, že to je z jeho vyprávění víc než patrné. A budeme si spolu u mikrofonu tak trochu i notovat.

Měl jsem totiž možnost některá místa, kterými spisovatel v Alpách projížděl, také navštívit. Například bydlet a natáčet televizní pořad Postřehy odjinud v hotelu Krebs ve švýcarském Interlakenu.

Benátky zklamaly, Ferrara okouzlila

I to jsou cestovatelské postřehy Karla Čapka, o jehož cestách si povídáme v premiéře pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" s inženýrem Zdeňkem Vackem na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice po 18. hodině v pondělí 9. ledna 2023 (9.1. 1890 se Karel Čapek v Malých Svatoňovicích narodil).

Tak si nás nalaďte, najděte na internetovém vysílání nebo pusťte ze rozhlasového archivu. Těšíme se na Vás!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související