„Pošta je místo tajemné a mocné“. Píše Karel Čapek v Devateru pohádek. 9. říjen je Světový den pošty

9. říjen 2021 11:15

9. října roku 1874 vznikla ve Švýcarsku celosvětová poštovní unie a tento den se slaví jako Světový den pošty. My si s ředitelkou úpického muzea Janou Nešněrovou a s Eliškou Pilařovou připomeneme, jak se i novodobá pošta dostala do jedné slavné pohádky.

Čtěte také

Dnes je úpické náměstí hodně frekventovaná část města. Dříve to bylo tak na nějaký dobrý povoz, pakliže se vyškrábal sem na kopeček. A my stojíme u domu číslo popisné 36. Tady byl v letech 1900 až 1930 poštovní úřad. Dějiště Pohádky pošťácké Karla Čapka.

V letech 1950 až 1994 zde mělo sídlo loutkové divadlo Radost. Od pošťáckých skřítků je k loutkám vlastně jen kousek.

Čtěte také

„Přesně tak, ten starý poštovní úřad, Hetflajšův dům na náměstí, je jedním pamětním místem Devatera pohádek tady u nás v Úpici. Jeho vývěsní tabule je dokonce dodnes ve sbírce v majetku rodiny Hetflajšovy. A při slavnostnějších příležitostech je občas vyvěšena. V domě dnes sídlí překrásné květinářství."

A kdepak býval strážmistr Boura? Kde byl ten strážmistrovský okrsek?
„Strážník Boura, to byla osobnost. Měl sídlo u nás na staré radnici, takže v muzeu. I arest jsme tam měli. Ne snad pro hrdelní zločince, tak hrozné to ve staré Úpici nebylo. Ale víte co, ti opilci se potřebovali někde vyspat. Takže když někdo přebral, tak se musel místní strážmistr postarat o nastolení pořádku."

Čtěte také

Vložit i děj pohádky do určitých známých míst napadlo Josefa Čapka.
„Když přicházejí návštěvníci z různých koutů republiky a pátrají po stopách sourozenců Čapkových v Úpici, za což jsme rádi, tak se jich ptáme, jestlipak víte, kde bydlela Frantíkova Mařenka, když už jsme u té Pošťácké pohádky."

„A kdo je pohádkový nadšenec, tak ví, že Mařenka bydlela až na samém druhém konci světa, totiž v Libňatově. My se smějeme a říkáme, tak do Libňatova prosím vás kolem hřbitova a hvězdárny. Je to 1,5 kilometru a jste na tom druhém konci světa," dodává s úsměvem Jana Nešněrová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související