Muzeum ve Rtyni v Podkrkonoší chystá novou expozici o nedalekém bývalém táboru nucených prací

21. srpen 2020 08:45

Městské muzeum ve Rtyni v Podkrkonoší na Trutnovsku připravuje novou stálou expozici. Bude se týkat hornictví. V oblasti se totiž uhlí těžilo už před čtyřmi sty lety, zbyla po něm proto mnohá svědectví. A také několik nemilých připomínek.

S Richardem Švandou vcházíme do Městského muzea ve Rtyni v Podkrkonoší. Jdeme se podívat na expozici, kterou se zdejší pracovníci chystají předělat.

Čtěte také

Ještě předtím jsme ale oslovili Kristýnu Pokornou, která prodává vstupenky, a zeptali jsme se, na co se návštěvníci muzea nejčastěji ptají?
„Hlavně se ptají na hornictví. Protože spousta turistů vůbec netuší, že se tady ve východních Čechách těžilo uhlí. A potom také shánějí informace o naší unikátní dřevěné zvonici."

Jdeme se podívat na muzejní expozici, kterou čeká obnova. Letos naposledy ji lidé spatří ve stávající podobě.

„Původní expozice ve svém jádru zůstane zachovaná. Ale chceme udělat inovaci, protože hornictví jako takové, je ještě spojeno s temnou historií padesátých, šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Kdy na Malém Dole byl nejen důl, ale současně se zde nacházel i tábor nucených prací," vysvětluje Richard Švanda.

Městské muzeum ve Rtyni v Podkrkonoší na Trutnovsku připravuje novou stálou expozici

A hned ještě doplňuje.
„Přední část expozice máme věnovánu jednak důlním zeměměřičům, ale je tu i mapa jednotlivých hornických děl. A právě do těchto míst bychom chtěli na příští rok situovat zejména informace o táboru nucených prací a také o osudech lidí, kteří tam byli donuceni pracovat."

Kde přesně stál pracovní tábor?

„Jak je dnes Domov důchodců v Tmavém Dole, tak v těch místech se nacházel Důl Zdeňka Nejedlého a to byl právě tábor nucených prací. Informací o něm je poměrně málo, protože se tam jednak nacházelo hornické zařízení, ale především tam byli posíláni lidé, řekněme nežádoucí živly v oněch padesátých letech. Jednalo se především o kněze, kteří končili v nuzných podmínkách dolů a museli pracovat pro tehdejší režim."

Čtěte také

Jak se vlastně nová expozice sestavuje, když informací není mnoho?

„Vycházíme ze vzpomínek jednotlivých aktérů, kteří zde byli v padesátých letech nuceni pracovat. A hodně informací se nachází v archivech, především v Praze. To je nedocenitelný zdroj informací, jednak v Národním archivu a také v Archivu bezpečnostních složek," dodává Richard Švanda.

Novou expozici budou mít možnost spatřit návštěvníci Městského muzea ve Rtyni v Podkrkonoší od příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související