Každý ví, jak dopadli sedláci u Chlumce. Kdo ví, že jedním z míst, kde povstání začalo, byla Rtyně?

28. červenec 2020

Okolí Rtyně v Podkrkonoší v Jestřebích horách se může chlubit bohatou hornickou historii. V regionu se těžilo uhlí, měď a další kovy už od 16. století. Dnes je ale aktivní těžba minulostí, hornické povolání, které se po generace dědilo z otce na syna, zde zaniklo.

Ale v Městském muzeu ve Rtyni v Podkrkonoší se snaží, aby se na hornickou slávu tohoto regionu nezapomnělo. Najdete tam také nové městské IC. Redaktorku Romanu Pacákovou provedl vedoucí městského odboru kultury Richard Švanda.

Čtěte také

Městečko Rtyně v Podkrkonoší není nijak velké, ale do historie se významně zapsalo několikrát. Každý například ví, jak dopadli sedláci u Chlumce. Ale ne každý už ví, že jedním z míst, kde slavné selské povstání s neslavným koncem začalo, byla právě Rtyně v Podkrkonoší.

V souvislosti s touto kapitolou našich dějin své městečko proslavil tehdejší rychtář Nývlt, jeden z iniciátorů selského povstání v 18. století. Na jeho sochu v nadživotní velikosti narazíte hned při příjezdu do města, až budete sjíždět k náměstí ze směru od Červeného Kostelce.

Pohled na Rtyni od „rychetské“ kapličky - ilustrace Václava Fialy z knihy Aloise Jiráska Skaláci

Přibrzděte a zatočte kolem majestátného pískovcového rychtáře doprava. V areálu bývalé rychty najdete Městské muzeum a v něm nové turistické informační centrum.

Unikátní zvonice opět otevřena

Tam se dozvíte, že Rtyně v Podkrkonoší je pro turisty zajímavá ještě z mnoha jiných důvodů. Hned přes silnici naproti staré rychtě stojí na malebném hřbitůvku u kostelíka sv. Jana Křtitele unikátní celodřevěná zvonice z roku 1592. Od roku 2014 prošla celkovou rekonstrukcí a o víkendu byla opět zpřístupněna. Zvonici můžete navštívit každý den od 9 do 12 a od 12.30 do 16 hodin. O prohlídku si požádejte v IC v městském muzeu.

Tam, kde je dnes muzeum, bývala rychetská konírna.

Městské muzeum Rtyně v Podkrkonoší je umístěno v bývalém Památníku 1775, který byl roku 1975 přestavěn z rychetské konírny k 200. výročí selských bouří.

Muzeum má tři stálé expozice:
Etnografická dokumentuje historii města a života jeho obyvatel, ukazuje nástroje, oblečení a nástroje denní potřeby 18. a 19. století.
Expozice selského povstání 1775 připomíná na dobových dokumentech příčiny a průběh selských bouří a seznamuje s vůdcem selského guberna Antonínem Nývltem - Rychetským.
Největší a v severovýchodních Čechách ojedinělá je expozice 400 let dolování uhlí.

Hornická historie Jestřebích hor

Expozice představuje řadu unikátních exponátů dokumentující těžbu rud a uhlí v oblasti Jestřebích hor od roku 1590 do roku 1990.

Pohled  do hor od  Rtyně v Podkrkonoší, ve kterých se ukrývají podivné křemenné kameny

Jsou zde zastoupeny hornické uniformy, pracovní nástroje, historické i současné, minerály a fosílie, modely důlních zařízení.

K unikátům patří hornické prapory z let 1828 a 1842, důlní mapy a kompletní řada důlních lamp a dýchacích přístrojů důlních záchranářů. Součástí expozice je naučná stezka po hornických památkách.

Tímto vás také zveme na komentovanou prohlídku po rtyňských památkách, která se koná v sobotu 8. srpna od 9 do 13 hod.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka