Moringa, rostlina s léčivými účinky. A 10 zásad udržování příznivého složení střevního mikrobiomu

25. září 2019

Je to pravda - málokdo si uvědomí fakt, že lidské střevo je náš největší imunitní orgán. Složení střevní mikroflóry (mikrobiomu) má každý z nás naprosto jedinečné, mluví se o něm jako o jakémsi „otisku prstů". Mikrobiom tvoří soubor zdraví prospěšných i patogenních mikrobů, které nás v případě rovnováhy nejen neohrožují, ale dokonce jsou nezbytné pro naše lidské zdraví. 

Ivana Bednářová Častvajová v naší radioporadně na téma: Zdravá mikroflóra - to nejlepší pro naše tělo! Moringa, rostlina s léčivými účinky.

Ivana Bednářová Častvajová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mikrobiom neovlivňuje jen to, co jíme. Negativně na něj působí užívání léků, zejména antibiotik, přílišné pití alkoholu, kouření, hormonální antikoncepce, stresy. Co se týká stravování, škodí mu dlouhodobé půsty, jednostranné diety nebo instantní strava. Toto všechno může zásadně zamávat s naší imunitou a náchylnost k běžným nemocem jako jsou chřipky nebo angíny.

Zdravé střevo = zdravý a spokojený jedinec

Nerovnováha střevní mikroflóry je bohužel dávána do souvislosti s obezitou, ale také se zánětlivými, nádorovými, metabolickými nemocemi. Někdy vyústí v alergie, autoimunitní nebo kardiovaskulární onemocnění.

Také psychika nezůstává pozadu

Ve střevech vzniká většina endorfinů, hormonů dobré nálady, ale i další neuropeptidy. Ty ovlivňují činnost nervů a mozku. Podle posledních poznatků mikrobiom ovlivňuje také naši náladu a vůbec lidskou psychiku, souvisí s psychickými poruchami a depresemi.

Čtěte také

Z hlediska zachování zdraví a zdravé váhy, je nutné, abychom o bakterie v našem střevě pečovali, aby byly v harmonii s naším tělem. Hlavní podstatou ochrany střevního mikrobiomu je úprava jídelníčku. Dostatečné množství konzumované vlákniny působí jako prebiotikum, to znamená jako živná půda pro růst tělu prospěšných mikroorganizmů.

Mnohdy ale nejsme schopni zařadit objemově požadované množství zeleniny a ovoce, když ano, tak ne v ideální kvalitě. Proto se doporučují doplňky stravy, jakým je moringa olejodárná z Filipín, která napraví nedostatek a dodá střevu tolik potřebnou vlákninu, živiny a antioxidační látky. Navíc dodá tělu energii a sníží krevní cukr a poskytuje ochranu před civilizačními nemocemi.

Dýňová polévka s moringou

V našem jídelníčku bychom měli vynechat rafinované potraviny, jako je bílý cukr, loupanou rýži nebo výrobky z bílé mouky. Ale také zmírnit přílišnou konzumaci masa, zejména toho tučného, nebo potravin, které obsahují nezdravé tuky: nasycené mastné kyseliny.

Podstatnou roli hraje rovněž to, aby strava byla čerstvá, nepřejídali jsme se a věnovali se pravidelnému pohybu. Ten stimuluje pohyb střev a trávicích pochodů.

Deset důležitých zásad pro udržování příznivého složení střevního mikrobiomu:

1) pravidelné stravování nejméně 3x denně
2) vyvážená skladba stravování - v každém jídle současně zdroje bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny, doplnění vhodným doplňkem stravy
3) konzumace nejméně 500 g zeleniny a ovoce denně (jako součást každého hlavního jídla, případně ke svačinám)
4) konzumace alespoň jednoho zakysaného mléčného výrobku denně,
5) obnova střevního osídlení dostatečnou dávkou symbiotik vždy, když je narušeno (léčba antibiotiky, změna stravování)
6) vyhýbání se různým módním trendům ve stravování, pokud neumožňují pestré stravování,
7) důraz na dostatečné množství tekutin bez obsahu cukru a alkoholu (podle individuální potřeby, obvykle alespoň 2 l denně)
8) vyhledávání rad týkajících se stravování u odborníků
9) důraz na pravidelné vyprazdňování
10) nezanedbávání pravidelné pohybové aktivity

Moringa = Strom života

Moringa pochází z oblasti pod Himalájemi v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Afghánistánu, ale v současnosti se rozšířila už i v tropech v Asii či Americe. Po celá staletí se využívají všechny její části - kůra, květy, listy, plody i kořen.

Moringa je označována jako rostlina obsahující velké množství živin

Moringa je označována jako rostlina obsahující velké množství živin, konkrétně 90 živin a 46 antioxidantů.

Čtěte také

V jedinečné formě nabízí tělu vše potřebné v dokonalé rovnováze, kterou lidské tělo může nejlépe využít a vstřebat.

Tato rostlina je považovaná za jednu z nejvšestrannějších a neužitečnějších na světě.

O střevní mikroflóru se stará s láskou, ale pro zdraví dokáže udělat mnohem víc. Ájurvédská medicína jí přisuzuje léčebné účinky v případě 300 nemocí!

Jak se dá moringa užívat? Forem je mnoho. Jsou tu moringa tablety či kapsle. Vejdou se do kabelky, můžete je vozit v autě, mít v práci. Moringa se dá ale také využít při vaření. Samotné moringa listy chutnají lehce nasládle

Recepty pro váš zdravý životní styl! 

Moringa obsahuje:

28 procent proteinu - esenciální aminokyseliny nezbytné pro lidské tělo
36 protizánětlivých látek
18 aminokyselin (esenciální i neesenciální) - lysin, valin, methionin, isoleucin, fenylalanin, threonin, tryptofan, tyrosin, arginin, histidin, atd.,
46 silných antioxidantů - karotenoidy, cytokininy, chlorofyl, flavonoidy, polyfenoly, xanthins, a rutinu, luteinu
vysoký obsah vlákniny
10 vitamínů, které mají klíčovou roli v buněčném metabolismu - A (beta-karoten), B1(thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (Pyridoxine), B7 (biotin), B-komplex, C (kyselina askorbová), D (cholekalciferol), E(tokoferol) a K, - všechny mají klíčovou roli v buněčném metabolismu
8 minerálů nezbytných pro správné fungování organismu - železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, vápník, měď a mangan
stopové prvky a fytoživiny

Kondice naší imunity záleží především na kondici našich střev, respektive střevní mikroflóry, která rozhoduje o tom, do jaké míry náš organismus vstřebá živiny z potravy i to, do jaké míry odolá nejrůznějším patogenům z vnějšího prostředí.

Ivana Bednářová Častvajová se řadu let zabývá zdravým životním stylem, věnuje se certifikaci potravin bez zbytečné chemie a řídí projekty pro základní školy v České republice a na Slovensku.

Ivana Bednářová Častvajová a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celé roky jsem hledala něco, co výživově splní mé představy, potěší střevní mikroflóru a přinese třeba ještě další bonus pro zdraví. A našla jsem. To „něco" se jmenuje moringa olejodárná a je to zázrak, který západní svět teprve objevuje. 

Celou radioporadnu s Ivanou Bednářovou Častvajovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související