Michael Petr vydává autorské album S tebou: Je to cestovatelský miniseriál s pozitivními písničkami

26. duben 2022

Tanečník a zpěvák Michael Petr z Hradce Králové před lety tančil v televizní soutěži StarDance... když hvězdy tančí se zpěvačkou Lenkou Filipovou. Potom se na mnoho let staly Spojené státy americké jeho domovem, nicméně se pořád vrací zpátky do rodného města. A teď vydává i svoji novou desku a zapojil se také do pomoci ukrajinským uprchlíkům.

Jak se máte?
Mám se úžasně, máme sice takové skoro až listopadové počasí než jarní, ale i to má své kouzlo.

Michael Petr ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zpěvák a tanečník Michael Petr

Začal tančit od útlého věku a stal se Mistrem ČR mládeže ve věku 17 let a byl na 4. místě na evropském šampionátu v Showdance. Po ukončení univerzity se přestěhoval do USA, kde se stal profesionálem a začal pracovat s mnoha celebritami. Můžete ho znát také z taneční soutěže StarDance II, kde se proslavil jako taneční partner Lenky Filipové.

Na jak dlouho jste tentokrát přijel do České republiky?
Tentokrát jsem tady skoro už napořád, protože mám novinku, asi před měsícem jsem koupil byt v Praze. Omlouvám se, že nikoliv v Hradci Králové, ale v Praze, protože profesně tam má samozřejmě člověk ke kontaktům blíže. Ale do Hradce to je jen kousek. Takže mám teď v plánu být tři týdny v měsíci v Čechách a jeden týden v Americe.

Je to mé autorské album, ale dnes člověk spolupracuje se spoustou profesionálů, kteří mu pomáhají. Bez dobrého týmu to prostě nejde.
Michael Petr, tanečník a zpěvák

Takže v Portlandu zůstáváte.
V Portlandu zůstáváme, ale opravdu spíše jen pracovně, protože tam mám taneční soutěže a další pracovní povinnosti. Tedy každý měsíc se vracím do Ameriky a jedu na nějakou taneční soutěž se svými studenty. Není to vždy Portland, ale třeba Kalifornie nebo Florida. A potom se vracím do Evropy, protože tady aktivně pracujeme na novém albu, které právě dnes vychází. Můžete si na YouTube vyťukat Michael Petr a tam budou dokonce hned čtyři nové videoklipy.

Čtěte také

Ve StarDance... když hvězdy tančí jste tancoval s Lenkou Filipovou a v Americe jste učil tancovat i slavnou herečku Lindu Kozlowskou, která hrála v Krokodýlu Dundeem.
Tu jsem učil tancovat v Santa Monice v Kalifornii. Mám s tím spojený úsměvný příběh, protože jsem ji znal už půl roku a vůbec jsme nevěděl, kdo to je. Jako profesionál se člověk nevyptává, co klient dělá a tak dále. Až jednou jsem se zeptal: slyšel jsem, že jste herečka, jaké role jste hrála? A ona říká: tak třeba, viděl jsi film Krokodýl Dundee? Říkám: no jasně, jakou roli jste tam hrála? Ona se trochu zarazila a nastala pauza. A v tu chvíli mi to došlo, že ji znám, ten obličej.

A co muzika? Zpívání vás provázelo od dětství?
Od dětství jsem rušil sousedy zleva i zprava, takže se jim teď všem omlouvám. Vyrůstal jsem v Hradci u Hvězdy v paneláku, takže tam bylo všechno krásně slyšet. Měl jsme postavené dva bubny a trénoval jsem odpoledne na tom sídlišti. Myslím, že sousedy jsem moc nepotěšil, ale doufám, že teď už bych jim radost udělal, protože mé písničky jsou příjemné a pozitivní. Ale všechny zdravím na Hvězdu.

Jak se jmenuje vaše deska?
S tebou. Je to autorské album, samozřejmě dnes člověk spolupracuje se spoustou profesionálů, má tým lidí, kteří mu pomáhají. Bez dobrého týmu to nejde, takže také samozřejmě zdravím i všechny do Prahy. Ale písničky jsou to mé vlastní. A dokonce i vlastní zkušenosti z nejrůznějších prožitků. Takže potom může divák a posluchač přemýšlet, o kom to je asi napsané. Víc neprozradím, to necháme na příští rozhovor.

Čtěte také

Album tedy opravdu vychází právě dnes?
Ano, dneska mi vychází deska, konečně po dlouhé době. Je to vlastně takový miniseriál, v první písničce ten hlavní hrdina potká tu svoji vyvolenou a pak spolu prožijí další píseň na Maledivách. V další písni jedou do Řecka na Santorini a potom ji možná dokonce i požádá o ruku v písničce Ve tvých očích, která se točila na jezeře Como v Itálii.

Tedy takové krásné a cestovatelské album. Ale chtěl bych ještě zmínit jednu věc. Že jste se teď aktivně zapojil do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Můžeme k tomu něco říct?
Určitě. Už to probíhá nějaký ten týden a pomoc se samozřejmě neustále s každým dnem vyvíjí. Začátek byl ten, že jsem se se skupinou přátel dostal k možnosti pomoci koupí gauče. Bylo zkrátka zapotřebí koupit jeden gauč, složili jsme se na něj spolu ho odvezli. A v ten moment jsme potkali ukrajinskou rodinu a oni mi dali své dítě do ruky. Byli tak unaveni, že prostě už ta maminka nedokázala to dítě ani držet. Dala mi ho do náručí a já jsem seděl v hotelu s tím dítětem na recepci a v tu chvíli jsem si uvědomil, jak je ta pomoc potřebná.

Michael Petr a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A že se musí začít hned teď něco dělat, protože ti uprchlíci nepotřebují pouze gauč, ale potřebují byt, potřebují si co nejlépe zařídit život. Když člověk prožije takovou hrůzu a utíká jen s igelitkou z domu, tak aby si aspoň tady připadal, že je vítaný. Od té doby nám přibylo víc rodin, jsme taková skupina známých, taková síť, a když je něco potřeba, tak si navzájem zavoláme a řekneme: mám rodinu, kterou je potřeba ubytovat. Nebo se koupí pračka či televize, prostě cokoliv je potřeba. Jsme prostě taková banda výborných lidí.

Zpěvák a tanečník Michael Petr byl dnes naším hostem. Celý rozhovor je k poslechu v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.