Mezi mladými roste zájem o studium na středních zdravotnických školách v Královéhradeckém kraji

1. srpen 2021 08:40

V době koronaviru se zvýšil zájem o studium na zdravotnických školách v Královéhradeckém kraji. Potvrzují to jednotliví ředitelé. Zájem je u středních škol třeba o obor praktická sestra. Ne všichni zájemci ale v září nastoupí.

Čtěte také

„Tři ze čtyř zájemců jsem musela odmítnout, což je tedy velké číslo," říká ředitelka zdravotnické školy v Hradci Králové Soňa Lamichová.

Letos prý přišlo na obor praktické sestry 237 přihlášek.
„Loni to bylo 206 a to už jsem si myslela, že je to hodně, takže jsem otevírala tři třídy. A letos už mi to kapacita nedovolila, že jsme otevřeli jen dvě třídy."

V září tak nastoupí na obor praktické sestry do Hradce Králové 60 studentů.

Čtěte také

Podle vedení školy budou chtít v budoucnu počty studentů navýšit, aby uspokojili poptávku.
„Žádala jsem krajský úřad o navýšení kapacity tohoto oboru, abych mohla každé dva roky otevírat tři třídy. Vypadá to, že je to na dobré cestě, že by se to mohlo povést. Takže bychom příští rok zase otevírali tři třídy."

Na zdravotnické škole v Trutnově zaznamenali podle ředitele Romana Háska také nárůst uchazečů. V rámci střední školy to bylo jak v oboru praktická sestra, tak i v oboru zdravotnické lyceum.
„Na praktickou sestru bereme 60 uchazečů a přihlásilo se jich 120, takže jsme vlastně přijali každého druhého. A co se týče zdravotnického lycea, tam se přihlásilo také téměř 120 lidí a brali jsme jich pouze 30. Tedy tam byl ten převis dokonce čtyřnásobný."

Čtěte také

Řada studentů si pak prý podala odvolání.
„Po vyhlášení výsledků přijímacích zkoušek volali nešťastní rodiče, že jejich dítě se nikam nedostalo, přestože mělo dobré výsledky. Samozřejmě má pomoc je v tomto směru hodně omezená. Mohou si podat odvolání a je pravda, že jsem zatím nikdy na kraj tolik odvolání nevezl."

Větší zájem také obě školy, jak hradecká tak i trutnovská, zaregistrovaly v oboru diplomovaná všeobecná sestra na svých vyšších odborných školách.

Spustit audio

Související