Městské muzeum ve Rtyni v Podkrkonoší připomene temnou část historie tohoto malebného regionu

1. květen 2021 10:04

Městské muzeum ve Rtyni v Podkrkonoší připravuje pro letošní sezonu nové expozice. Jedna z jejich částí bude připomínat například tábor nucených prací v nedalekém Tmavém Dole, kde v minulém století zemřelo mnoho nevinných lidí.

„První inovací je, že jsme kompletně vyměnili osvětlení. Na správnou expozici by to takto mělo vypadat," říká Richard Švanda, vedoucí Městského muzea ve Rtyni v Podkrkonoší.

Čtěte také

První, úvodní místností muzea je taková hornická světnička, jinak jsou tu ještě nezasklené vitríny.
„To se vše bude dodělávat ještě v příštím týdnu. Potom doladíme popisky a budeme mít hotovo."

Předělávala se ovšem také část expozice vzadu.
„To už máme v podstatě hotové, můžeme se tam jít podívat."

Vešli jsme do malé místnosti a tady sedí figurína.
„Právě tuto část jsme inovovali. Nyní tady bude nová expozice věnovaná táboru nucených prací na Tmavém Dole. A tento horník má připomínat onu těžkou dobu 50. a 60. let minulého století."

Městské muzeum ve Rtyni v Podkrkonoší připravuje nové expozice

Můžeme si trošku onu dobu přiblížit?
„Šlo o to, že v roce 1948 Ústřední výbor Komunistické strany schválil nový zákon, který se týkal vzniku táborů nucených prací. A u nás ve Rtyni v Podkrkonoší byl v roce 1954 v areálu na Temném Dole právě takový tábor zřízen. 400 vězňů zde povinně vykonávalo hornickou činnost."

„Na Tmaváku byli vězněni různí lidé. Ať už klasičtí delikventi, ale především kněží. A právě historie kněží je hodně otřesná, protože oni nebyli dělníci v pravém slova smyslu, tak ta práce pro ně byla opravdu vyčerpávající a mnoho z nich na Tmavém Dole zemřelo."

Čtěte také

„Tady máme například faráře Říhu. Ta figurína by mohla připomínat právě jeho, ale může to být kterýkoliv člověk z těch, kteří zde byli vězněni. Protože na Tmaváku se jich každý rok vystřídalo průběžně kolem 400. Takže tohle vše chceme připomenout i touto figurínou."

Tím se dostáváme k tomu, co tady ještě zůstává k dodělání.
„Doplníme ještě spolkovou činnost, ta bude také v této místnosti. Ale to už bude jiné téma. Jestřebí hory jsou známé jako lyžařská destinace a přímo ve Rtyni působil i oddíl lyžařů. Potom tu byla i řada jiných spolků, ať už hasiči, skauti, sokolové. Byla tady jednota Orel, Baník fotbalisté."

„Tak aby se nezapomnělo, že Rtyně nebyla jen hornické město. Ale působily zde nejrůznější spolky, které rozvíjely společenský život," dodává Martin Švanda.

Městské muzeum ve Rtyni v Podkrkonoší se otevře pravděpodobně od 10. května. Vedení stále ještě čeká, jak se bude vyvíjet současná situace.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související