Městské lesy v Hradci Králové plánují obnovu lesního divadla. Areál fungoval za první republiky

19. červenec 2023 07:34

Městské lesy Hradec Králové společně s magistrátem chystají oživení areálu někdejšího lesního divadla. Nová scéna by měla stát v místech původního lesního divadla z dob první republiky, které na krátkou dobu fungovalo i v sedmdesátých letech minulého století.

Čtěte také

„Jsou nějaké historické dokumenty a v těch knihách je to uvedeno jako jedna z věcí, co tady bývala. Ovšem Hradečáci o tom neví a my jim to řekneme,“ říká ředitel Městských lesů Milan Zerzán.

Nejprve konzultoval svůj nápad s lidmi z Klicperova divadla, kterým se tahle myšlenka zalíbila. „Divadelníci nebudou v létě vyjíždět hrát někam mimo Hradec, protože tady je pro ně mrtvá sezóna. Ale zůstávali by tady a byla by to pro ně náplň. A říkali, že hrát přes léto v tom lese je úžasné.

Nápad obnovy Lesního divadla zaujal i vedení města

Čtěte také

Potvrzuje to nezávislá náměstkyně primátorky Ilona Dvořáková. „Ta myšlenka se mi moc líbí. S panem Zerzánem jsme domluveni, že teď budeme řešit takové ty praktické věci. Jestli bude zapotřebí stavební povolení, protože tam bude nutné přivést elektřinu, zrekonstruovat to místo do podoby, aby tam divadlo mohlo fungovat a mohli tam také přijít návštěvníci.

Všechno je zatím ve stádiu myšlenky a nápadu, na realizaci se ale začne brzy pracovat. Město by rádo lesní divadlo otevřelo za necelé dva roky. „Plánujeme to na rok 2025 i z důvodu toho, že budou oslavy 800 let města Hradce Králové. Tedy chtěli bychom to mít jako takové velké lákadlo nejen pro Hradečáky, ale i pro lidi z okolí nebo i ze zahraničí. Protože budeme mít ambice dostat sem zajímavé herecké soubory.

Čtěte také

Lesní divadlo by mělo být na místech, kde stávalo i v minulosti - tedy asi 200 až 300 metrů od hájovny Zelený sloupek směrem k rybníku Kříž.

Problémy s tím, jak se na místo dostat, by návštěvníci mít neměli, říká Milan Zerzán. „Řešíme dopravu. Je to vlastně kousek od Plachty, tam je autobusová zastávka. Nechtěl bych řešit nějaké parkování. Státní Lesy ČR budou mít nahoře obrovské parkovací plochy a je to kousek od jejich sídla. U Zeleného sloupku.

Zatím není jasné, kolik bude obnova divadla stát, bude potřeba opravit betonové základy, umístit lavičky a vystavět nové pódium. A na něm si město do budoucna představuje třeba i něco podobného jako prestižní a populární letní Shakespearovské slavnosti v Praze.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související