Město Broumov umožní zájemcům prohlídky bývalého měšťanského pivovaru z 19. století

11. květen 2023 07:33

Zájemci se budou moct podívat do bývalého broumovského pivovaru. Na jeho stavbu se v 19. století složili sami obyvatelé města, pivo se v něm vařilo ještě během druhé světové války. V době totality sloužila rozsáhlá budova jako sklad ovoce, posledních dvacet let je ale uzavřená a radnice pro ni hledá nové využití. 

Nově umožní zájemcům chátrající budovu navštívit, poprvé to bude v pátek 12. května.

Čtěte také

Jsem jen kousek od broumovského náměstí, stojím před budovou měšťanského pivovaru spolu s Pavlou Jenkovou, která bude jedním z průvodců po objektu. Teď se musíme dostat dovnitř dveřmi, které vypadají jako vstup do sklepa.

„Vítejte v měšťanském pivovaru. Pojďme se podívat do prvního patra, kde je to nejzajímavější z jeho historie,“ zve k návštěvě Pavla Jenková.

Na první pohled je vidět, že tato budova je skutečně už 20 let opuštěná. Na oknech jsou přibitá prkna, aby se dovnitř nikdo nedostal. A teď jsme vkročili do místa, které mi připadá jako stodola. „Tady se skladoval ječmen.

Teď je tu spousta špíny na podlaze. „Pokusíme se to trochu uklidit, ale současně chceme, aby vše zůstalo autentické. Takže nebudeme nic zásadního odklízet. Jen se postaráme především o bezpečnost návštěvníků.

Čtěte také

Uprostřed jedné z menších místností stojí věc, kterou vůbec nedokáži identifikovat. „To je pozůstatek kotle, kterým se tady zatápělo. A potom průduchy se ten teplý vzduch dostával nahoru do prostor, kde se právě skladoval ječmen, který tam vysychal.

V pátek 12. května tady začnou prohlídky. Ale zrovna procházíme místem, kde není elektřina a musíme si svítit svými mobily, abychom viděli na cestu. „To vyřešíme tak, že každý návštěvník dostane ochrannou helmu na hlavu a budeme mít také velké baterky na svícení. Budeme se držet stále pohromadě a budeme chodit v menších skupinkách.

Čtěte také

Přišli jsme do obrovské haly, kde jsou umístěny desítky, možná stovky popelnic, mají je tady uskladněné Technické služby. „Tady se dříve uskladňovaly ležáky a vydávaly se k prodeji. Je tu vidět ještě taková budka, kde byla recepce a tam pracovník pivo prodával zákazníkům, dodává Pavla Jenková.

Pokud lidé chtějí v pátek 12. května nebo v sobotu 13. května vidět vnitřek měšťanského pivovaru v Broumově na Náchodsku, tak je zapotřebí si místo zarezervovat online přes broumovské informační centrum. Další možnost, jak se do pivovaru podívat, bude potom 25. června.

Spustit audio

Související