Medvědi Dáša a Ludvík na náchodském zámku oslavili 30. narozeniny. Užili si dárky v podobě pamlsků

11. duben 2022 08:19

Medvědi Dáša a Ludvík z náchodského zámku slaví třicáté narozeniny. Ve výběhu umístěném v bývalém hradním příkopu podle své ošetřovatelky prospívají a daří se jim dobře. Dort sice při této výjimečné příležitosti nedostanou, ale o dárky v podobě pamlsků rozhodně nepřijdou. 

Čtěte také

Vrata jsou otevřena a v dálce vidím jednoho z medvědů. Je to Ludvík, napovídá mi ošetřovatelka Ludmila Vlášková, která se o zvířata na náchodském zámku už nějaký čas stará.

Jdeme se podívat na čerstvé oslavence. A já se k nim přiblížit nesmím. „Pro neproškolené lidi je tady pobyt opravdu extrémně nebezpečný. A to s ohledem na zdraví všech, lidí i zvířat."

Ludmila drží v ruce plato vajíček a dva tvarohy. Přidávám jí ještě i mikrofon. „Ludvík dostane jako první, ten se vždy hned žene."

Natáčení u Ludvíka a Dáši, medvědů na náchodském zámku

Medvědi jsou zabaveni pamlsky, tak si můžeme chvíli v klidu povídat. „Ještě dám tvaroh i Dáše, aby nebyla smutná. Protože je na to zvyklá."

Čtěte také

Zvířata tedy slaví 30. narozeniny. Jak dlouho už jsou tady v Náchodě na zámku? „Sem se dostali v nějakých 4 až 5 letech. Od té doby tady nastalo poměrně hodně změn. A zřejmě se jim tu daří dobře, protože jsou stále zdrávi a živi. Já se osobně snažím, aby měli pestřejší jídelníček."

„Nebo také pestřejší prostředí. Hraček si moc nevšímají, ale když třeba vidím, že si Ludvík hraje s pečícím plechem, do kterého dostává kaši, tak mu ho tam prostě nechám na hraní."

Dáša je trošku nervóznější. Čím to je? „Zhruba před rokem začaly revitalizační práce na zámeckém kopci. Takže se tu pohybuje víc pracovníků a techniky, samozřejmě s přihlédnutím na pohodu medvědů. Ale musí se to zkrátka udělat."

Čtěte také

Jak se nervozita u medvěda pozná? „Dáša reaguje aktivněji, je nervóznější. Takže se snažím být já víc v klidu, dávat jí víc pamlsků. Ale návštěvníci, kteří přijdou a začnou na ně pokřikovat nebo jim i něco házet do výběhu, to je už trošku jiná situace."

„Medvědi už tak unaveni z hluku, který tady je z těch stavebních prací, na to mohou reagovat i tak, že odejdou zpátky do kotce," říká Ludmila Vlášková.

Dášu a Ludvíka je možné ve výběhu na náchodském zámku vidět celoročně, bez ohledu na otevírací dobu památky.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související