Meditační zahrada v Hronově zve k odpočinku. Jejím pokladem jsou staré stromy a růžencová zastavení

20. duben 2022 08:00

Hronov zná každý především jako město Aloise Jiráska. Ale kromě jeho rodného domku, který turisté vyhledávají asi nejvíce, jsou tam i jiná zajímavá místa. Třeba právě zrekonstruovaný Čapkův mlýn, který připomene hronovské dětství sourozenců Čapkových, nebo Meditační zahrada v okolí kostela Všech svatých.

V doprovodu ředitelky Kulturního a informačního střediska Šárky Čmelíkové si byla Meditační zahradu prohlédnout redaktorka Romana Joudalová.

Čtěte také

Při toulkách českou krajinou často narazíme na tzv. křížové cesty. Mnohem méně obvyklé je potkat tzv. růžencová zastavení. Právě s nimi se mohou seznámit návštěvníci Hronova v tamní meditační zahradě.

Prostor, kde býval starý hřbitov u kostela Všech svatých v Hronově, získal novou tvář a stal se vyhledávaným místem pro procházku nebo příjemný odpočinek. Kdo chce, může se i pohroužit do modliteb nebo meditace. Nově upravené prostředí k tomu přímo vybízí. Cestičky vysypané jemným štěrkem, krásně kované lavičky, cedulky s popiskami zeleně i nové výsadby.

Pokladem jsou staré stromy

Příjemnou atmosféru hronovské meditační zahrady navozují především dřeviny. Tvoří zajímavou arboristickou sbírku. Rostou tam nejen na u nás známé druhy, ale i vzácné dřeviny jako např. tsugy kanadské, liliovník tulipánokvětý, metasekvoj čínská či sekvojovec obrovský.

Meditační zahrada Hronov nabízí zájemcům zklidnění a rozjímání po celý rok

Nejstarší stromy pocházejí ještě z doby známého vlasteneckého kněze Josefa Regnera Havlovického, který v době národního obrození na Náchodsku působil, tedy přibližně z roku 1840.

Růžencová zastavení

Součástí parkové úpravy meditační zahrady u kostela Všech svatých v Hronově jsou tzv. růžencová zastavení, malované obrazy, na nichž je znázorněno dvacet růžencových tajemství. Jejich autorkou je malířka a ilustrátorka Eva Skořepová z České Skalice.

Čtěte také

Jsou vsazeny do kovaných stojanů, které zhotovil umělecký kovář a restaurátor Petr Hartmann z Nového Města nad Metují a rozmístěny po obvodu celé meditační zahrady. Příchozí provedou starobylou modlitbou k rozjímání o klíčových událostech života, utrpení a oslavení Ježíše Krista.

K rozjímání je nabízeno dvacet témat (proto dvacet růžencových zastavení), která jsou po pěti rozdělena do tzv. růžence radostného, bolestného, slavného a růžence světla.

Meditační zahrada je volně přístupná po celý rok a zve do svého povznášejícího ticha všechny návštěvníky k příjemné procházce, meditaci ale i poučení, protože zde narazíte také na pomníky známých osobností, které v Hronově žily, působily a některé se staly i předlohou pro Aloise Jiráska, když psal kroniku U nás.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související